Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje fitness i ciekawe sprzęty
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Trening obwodowy. Na czym polega? – wyjaśnia Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Przyrządy do ćwiczeń. Prezentujemy pomocny sprzęt
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z Zofią Kaźmierską, artystką baletu Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”, o blaskach i cieniach tańca oraz o tym, jak dba o swoją kondycję
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Smakowite pieczarki. Niezwykłe właściwości tych grzybów
30 - Produkty zdrowotne
Melisa koi nerwy. Wypróbuj przepis na herbatkę łagodzącą nerwicę – zachęca Zbigniew T. Nowak
Melisa koi nerwy i nie tylko
Melisa lekarska to jedna z najszlachetniejszych roślin leczniczych znanych człowiekowi. Przez długie lata pomagała przywracać spokój ducha ludziom znerwicowanym. Obecnie światowa prasa medyczna donosi, że to także nieoceniony lek na groźne wirusy.
Jej łacińska nazwa brzmi Melissa officinalis. Jest to roślina wieloletnia o wysokości 40-70 cm. Liście ma jasnozielone, delikatne, jajowate, nieco karbowane i ząbkowane po brzegach. Kwitnie od czerwca do sierpnia, a jej kwiaty są drobne, białe lub kremowobiałe, umieszczone w kątkach liści. Melisa wydziela przepiękny, kojący nerwy, cytrynowy aromat. Jest bardzo chętnie oblatywana przez pszczoły. Między innymi tej roślinie postanowiłem poświęcić cały rozdział w mojej obszernej książce „Apteka natury ma leki na wirusy!”, którą można zamówić w księgarniach „Naszego Dziennika”.
Kto i gdzie ją uprawiał?
Melisa przed wiekami była ulubioną rośliną leczniczą karmelitów, którzy troskliwie uprawiali ją w przyklasztornych ogrodach i wyrabiali z niej słynne na całym świecie krople, nalewki i wina lecznicze przywracające spokój ducha. Lekarstwa te były nazywane „karmelitańską duszą”, a ich receptur strzeżono niczym bezcennego skarbu. Kiedyś olejek melisowy specjalnie wkrapiano do wody święconej, aby nabrała wonności. Melisę znali i bardzo cenili lekarze, botanicy i zielarze minionych epok, np. św. Hildegarda z Bingen. Melisa nie występuje w naszym klimacie w stanie dzikim. Uprawia się ją na plantacjach, działkach, w ogródkach, a nawet na balkonach i w doniczkach. Ta uprawa wcale nie jest kłopotliwa.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy s. Teresy Pachnik na smaczne jesienne dania
38 - Sklepowy detektyw
Pasztety, paszteciki. Czym się kierować, kupując je? – wskazówki dr Agnieszki Jarosz
Pasztety, paszteciki ….
Co takiego w sobie zawierają i po które sięgać, a których unikać?
Pasztet zdobył swoje miejsce w kuchni staropolskiej za sprawą Jana III Sobieskiego, który był wielbicielem kuchni francuskiej. Wtedy pasztetem było danie ze zmielonych składników – przede wszystkim z mięsa i różnego rodzaju podrobów (m.in. wątróbki), rozdrobnionych w jednolitą masę, które zapiekano i podawano na ciepło. Dopiero w ubiegłym wieku zaczęto serwować pasztety na zimno jako samodzielne danie, a także jako dodatek do innych potraw. Obecnie dużą popularnością cieszą się pasztety na bazie warzywnej, przygotowywane z warzyw takich jak, soczewica, soja, cukinia, kalafior. Praktycznie każe z dostępnych warzyw może być wiodącym składnikiem pasztetu.
50 - Hit zdrowotny
Doskonały orzech włoski. Poznaj jego wartości odżywcze
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Dieta dla osób chcących wzmocnić odporność
62 - Profilaktyka chorób
Płuca pod kontrolą. Rozmowa z lek. Włodzimierzem Bodnarem, pulmonologiem
64 - COVID-19. Informator
Koronawirus? Jak zwiększyć swoją odporność
68 - Dieta w praktyce
Czy post może wzmocnić układ immunologiczny?
70 - Jemy również oczami
Praktyczne ozdoby stołu
74 - Felieton
Pogoda wpływa na zdrowie. Artykuł dr Urszuli Krupy
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Dzięki diecie warzywno–owocowej wyleczyła nadciśnienie. Poznajmy historię Krystyny Bietkal
80 - Zdrowie duchowe
Czym się kierować, wybierając lekturę? – wyjaśnia Małgorzata Więczkowska
Sięgajmy po dobre książki
Czym się kierować przy wyborze lektury na jesienne wieczory?
Stajemy się społeczeństwem, które czyta coraz mniej. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Biblioteki Narodowej wynika, że w 2020 roku 42 proc. Polaków przeczytało jedną książkę, tylko 10 proc. badanych przeczytało więcej niż 7 książek w ciągu roku, natomiast ponad 58 proc. – nie przeczytało ani jednej. Czytanie książek nadal częściej i chętniej praktykowane jest w formie papierowej niż cyfrowej. Jako podstawowe źródła pozyskiwania książek czytelnicy wskazali: zakup – 45 proc., pożyczenie od znajomego – 32 proc., prezent – 34 proc. Na następnych pozycjach znalazło się wypożyczenie z biblioteki – 23 proc. i własny księgozbiór – 20 proc. Zauważalny jest relatywnie wysoki odsetek czytelników korzystających z książek udostępnianych w formie streamingu w ramach opłaty abonamentowej – 28 proc.
Najczęściej czytana jest tzw. literatura sensacyjno-kryminalna – 24 proc., popularna – 20 proc., ale też biografie, wspomnienia czy książki historyczne dotyczące XX wieku - 19 proc.
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Szwajcaria Kaszubska – co warto tam zobaczyć?
88 - Blisko nas
Historia Justyny Dalasińskiej i jej pomocy dzieciom w wolontariacie misyjnym
94 - Ekozdrowotnie
Pierzemy ciepłe swetry środkami bez chemii
102 - Otaczajmy się pięknem
Jesienne dekoracje w domu i na balkonie
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
24 - Tłuszczolubne witaminy
42 - Naturalne syropy
44 - Coś słodkiego po obiedzie?
72 - Czas na aromaterapię
90 - Kompresy żelowe
96 - Idziemy na basen
98 - Rola wapnia
100 - Szansa dla pacjentówz zaawansowanym rakiem
Inspiracje naturą
92 - Domowe kosmetyki z lnu