co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje na wakacje oraz akcesoria do domowego przetwórstwa

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Poznajmy trening na trampolinach – zachęca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Poznajmy jumping fitness

Jest to energiczne wykonywanie ćwiczeń na jednoosobowej trampolinie. Aktywność odchudza, zwiększa kondycję i wydolność organizmu, wpływa korzystnie na pracę serca i całego układu krążeniowo-oddechowego.

 Trampolina większości z nas kojarzy się z przyrządem gimnastycznym, na którym skaczą dzieci. Owszem, z pewnością jest to doskonała zabawa, jednakże nie jest to jedyna możliwość wykorzystania trampoliny. Obecnie coraz większą popularność zyskują przeprowadzane na niej treningi, nazywane inaczej jumping fitness. Nie ma się co dziwić, gdyż taki trening ma wiele zalet. Nie dość, że jest to fantastyczna zabawa, to jeszcze niezwykle efektywna aktywność pozwalająca na szybkie spalenie tkanki tłuszczowej, poprawiająca zwinność, szybkość, koordynację ruchową oraz ogólną wydolność i sprawność organizmu.

Trening na trampolinach można wykonywać zarówno w klubie fitness, jak i w domu, jeżeli mamy do tego odpowiednie miejsce.

Niebywałe korzyści

Jumping fitness polega na energicznym wykonywaniu ćwiczeń na jednoosobowej trampolinie w rytm muzyki. W zależności od stopnia zaawansowania trening może mieć charakter intensywny lub spokojny. Trening spokojny polega na wykonywaniu prostych ćwiczeń w umiarkowanym tempie, natomiast trening intensywny składa się z połączenia różnego rodzaju ćwiczeń w szybszym tempie. Dzięki takiemu zróżnicowaniu ćwiczeń jumping fitness pozwala na wszechstronny rozwój całego ciała. Do pracy pobudzone zostają wszystkie mięśnie, w tym mięśnie głębokie odpowiedzialne za stabilizację ciała. Trening odbywa się na miękkiej macie, dlatego nie obciąża stawów oraz zapewnia bezpieczeństwo w trakcie aktywności.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Organizowanie przestrzeni dla osób leżących. Cztery ćwiczenia dla osób chorych w pozycji leżącej na plecach

22 - Dbam o zdrowie

Rozmowa z aktorem Michałem Chorosińskim o jego sposobach uczenia się roli i o kondycji na planie filmowym

Żywienie jest ważne

25 - Koszyk pełen zdrowia

Sezon na ogórki. Wartości odżywcze i propozycje wykorzystania

30 - Rośliny zdrowotne
Morwa biała na cukrzycę. Wypróbuj napar na obniżenie poziomu cukru we krwi – zachęca Zbigniew T. Nowak

Morwa biała na cukrzycę

W Polsce z cukrzycą zmaga się dziś około 3 milionów osób, jeszcze więcej z insulinoopornością, czyli groźnym stanem przedcukrzycowym. Zatrważające statystyki dotyczą również ludzi cierpiących z powodu otyłości. Jednym ze skutecznych środków na te dolegliwości jest morwa biała.

Jeszcze 30 czy 40 lat temu drzewa morwy białej (Morus alba) można było spotkać u nas bez trudu. Zwykle rosły w parkach, dużych przyklasztornych ogrodach i na zieleńcach, a także w pobliżu domostw. Dziś stanowią one zazwyczaj rzadkość. Ceniono je za smaczne, słodkie owoce, które zjadano zaraz po zerwaniu lub robiono z nich lecznicze przetwory na zimę.

Cenne owoce i liście

Morwa biała wywodzi się z Chin, gdzie sadzi się ją powszechnie nie tylko z uwagi na smaczne owoce i lecznicze liście, ale przede wszystkim jako pokarm dla jedwabnika morwowego, który produkuje ceniony w świecie jedwab. Do Europy morwa trafiła mniej więcej w XI wieku. Drzewo morwy ma szeroką, dobrze rozbudowaną koronę i osiąga w Polsce wysokość nawet 15-20 m. Posiada szerokie, połyskujące, zwykle jasnozielone, klapowane liście. W drugiej połowie lata dojrzewają owoce morwy w kolorze białym, ciemnowiśniowym albo prawie czarnym. Są one bardzo słodkie i podobne do owoców jeżyny.

Przydatność w leczeniu posiadają liście morwy. Zrywa się je zwykle od czerwca do późnego lata, a następnie suszy w miejscu ocienionym i przewiewnym. Ususzony surowiec najlepiej jest przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli mamy spory zapas suszonych liści, raczej nie rozkruszajmy ich wszystkich od razu, ale stopniowo – tuż przed wykorzystaniem, np. do parzenia czy komponowania mieszanek ziołowych, wtedy dłużej zachowują substancje lecznicze. Liście tego drzewa gromadzą wiele ciekawych związków leczniczych. Uwagę uczonych przyciąga przede wszystkim zawartość flawonoidów (m.in. cenna kwercetyna, rutyna, kemferol, astragalina), kwasów fenolowych (chlorogenowy, kawowy), aminokwasów, a także alkaloidów (jeden z nich określany jest w skrócie jako DNJ). To właśnie temu ostatniemu przypisuje się skuteczne działanie przeciwcukrzycowe.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy s. Teresy Pachnik na letnie dania

38 - Sklepowy detektyw
Słodkie lizaki i karmelki. Dajemy je dzieciom? Zobacz, z czego są robione – przestrzega dr Agnieszka Jarosz

Lizaki i inne twarde słodycze

Z czego są zrobione lizaki, karmelki, cukierki pudrowe, drażetki czy tak zwane pomadki?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów słodyczy. Mamy coraz większy wybór, począwszy od tradycyjnych słodyczy, po słodycze wegańskie, bez laktozy, a nawet i bez cukru. Ale te tradycyjne są najczęściej spożywane. Należą do nich m.in. słodycze twarde, które kojarzą się nam z cukierkami czy lizakami. W tej grupie znajdziemy różne rodzaje wyrobów, np. karmelki, cukierki pudrowe, drażetki czy tak zwane pomadki.

Cukier podstawą karmelków

Karmelki wytwarzane są z masy karmelowej w całości lub w pokrywie masy karmelowej wypełnionej różnorodnym nadzieniem. Karmelki nadziewane mogą zawierać od 10 do 22 proc. nadzienia i mówimy wówczas o karmelkach mało nadziewanych lub też zawierać powyżej 22 proc. masy całego wyrobu. Podstawowymi surowcami do wyrobu karmelków są cukier i syrop skrobiowy, ziemniaczany, który umożliwia krystalizację cukru i reguluje konsystencję masy cukrowej.

Do karmelków dodawane są różne kwasy organiczne, np. cytrynowy, mlekowy, jabłkowy, oraz substancje aromatyczne i barwiące.

50 - Hit zdrowotny

Cenne oleje roślinne. Poznaj ich wartość

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta wzmacniająca układ krwionośny

62 - Profilaktyka chorób

Choroba niedokrwienna serca – rozmowa z prof. Piotrem Jankowskim, kardiologiem

66 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Da się zrobić!

67 - Dieta w praktyce

Post wspomaga układ krążenia

72 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Siatka centylowa – do czego służy?

72 - Jemy również oczami

Dekorujemy mufinki

73 - Felieton

Zespół stresu pourazowego. Artykuł dr Urszuli Krupy

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dieta warzywno-owocowa odmładza organizm. Poznajmy historię Wiesławy Dawid z Leszna

80 - Zdrowie duchowe

Niebezpieczny trening mózgu. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Cztery najciekawsze miejscowości nadmorskie – co warto zwiedzić?

88 - Moja pasja

Poznajmy hobby Anny Krzemińskiej – malarstwo, fotografię i nie tylko

94 - Ekozdrowotnie

Pierzemy firanki i zasłony, czyścimy rolety i żaluzje. Bez chemii

102 - Otaczajmy się pięknem

Sadzimy kwiaty latem

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

24 - Przetwory pełne słońca
42 - Mleko w diecie
44 - Pomocne antyoksydanty
68 - Szansa dla osób z niewydolnością serca
96 - Odpoczynek na wsi
98 - Przygoda ze sportem
100 - Balneoterapia w chorobach reumatycznych

Inspiracje naturą

92 - Kosmetyki z brzozy

Obejrzyj wybrane strony

wideo