Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje na wiosnę
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Trening na smukłe łydki – aktywność poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Zaburzenia równowagi
Zaburzenia równowagi
Zaburzenia stabilności ciała mogą być niegroźnym objawem, ale mogą też zwiastować stany zagrażające życiu. Jakie niepokojące symptomy powinny skłonić nas do wizyty lekarskiej?
Zaburzenie równowagi to dolegliwość, która dotyka dużą część społeczeństwa. Z uwagi na to, że może mieć ona szeroko zróżnicowane podłoże, u każdego człowieka zdiagnozowana przyczyna może być zupełnie inna. Bardzo często zdarza się, że do zachwiana równowagi dochodzi u zdrowego człowieka, np. w sytuacji gwałtownej zmiany pozycji ciała, szybkiego zerwania się z łóżka czy zmiany pozycji z leżącej na stojącą. Wtedy nie ma powodu do obaw, ponieważ jest to sytuacja niezagrażająca naszemu zdrowiu.
Niestety, zaburzenia równowagi, a także zawroty głowy niekiedy mają zupełnie inny charakter, świadczący o pojawieniu się procesu chorobowego. W sytuacji gdy zachwiania równowagi pojawiają się bardzo często w nieuzasadnionych sytuacjach, konieczne jest jak najszybsze udanie się do lekarza specjalisty w celu postawienia prawidłowej diagnozy, a to z kolei pozwoli na wdrożenie najlepszego i najbardziej trafnego rozwiązania, pozwalającego ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować chorobę.
Zaburzenie równowagi to dezorientacja, nieprawidłowe odczuwanie ruchu własnego ciała w przestrzeni oraz niestabilność. Pacjenci opisują to bardzo często jako zapadający się, niepewny chód. Zachwiania równowagi pojawiają się w pozycjach stojących i niestabilnych. Nie sposób nie zauważyć osoby, której taki problem dotyczy, gdyż objawy są bardzo charakterystyczne. Obserwując taką osobę, z pewnością zauważymy niepewny krok, chwianie się na boki bądź chwytanie się stabilnych przedmiotów znajdujących się w pobliżu. W zależności od przyczyny mogą temu towarzyszyć dodatkowe objawy, takie jak zawroty głowy, odczuwalne jako wirowanie i kołysanie otoczenia, a także szum w uszach, nudności, wymioty, a nawet uczucie drętwienia, osłabienia oraz bólu.
22 - Dbam o zdrowie
Zbigniew T. Nowak, znawca roślin leczniczych i zdrowego stylu życia, zdradza, skąd wzięła się u niego zielarska pasja
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Ananas. Jakie składniki odżywcze zawiera ten egzotyczny owoc i jak go zastosować w kuchni
30 - Rośliny zdrowotne
Gwiazdnica. Wypróbuj napar leczniczy na alergie – zachęca Zbigniew T. Nowak
Gwiazdnica wspomaga leczenie alergii i odchudza
Jeszcze do niedawna gwiazdnica pospolita była zazwyczaj traktowana jako wszędobylski chwast. Dziś roślina ta doczekała się uznania w medycynie, gdyż potrafi nieść człowiekowi pomoc w wielu dolegliwościach – także w coraz bardziej powszechnej alergii czy otyłości.
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) jest potocznie nazywana mokrzycą, mysią trawką lub gwiazdką. Rozrasta się już bardzo wczesną wiosną, kiedy jest jeszcze chłodno. Rośnie bez problemu także w czasie łagodnych zim. Ta jednoroczna roślina tworzy gęste kopczyki o wysokości 5-15 cm. Liście ma dość soczyste, jajowate, na końcu zaostrzone, w kolorze jasnozielonym, a pędy kruche. Wydaje też drobne, śnieżnobiałe kwiaty. Gwiazdnica odznacza się niebywałą wręcz żywotnością. Jedna roślina potrafi wytworzyć w ciągu sezonu ponad 15 tys. nasion.
Lubi przeważnie rosnąć na glebach wystarczająco wilgotnych i zasobnych w próchnicę, dlatego najczęściej spotykamy ją w ogródkach, ogrodach, na działkach, gdzie rośnie na grządkach lub ścieżkach. W medycynie wykorzystuje się ziele gwiazdnicy, a więc ścięte niemal tuż przy ziemi pędy. Można je suszyć w miejscu przewiewnym i zadaszonym (nigdy na słońcu), ale przeważnie używa się świeżo zebranych roślin. Najlepiej zbierać je wiosną i jesienią, na krótko przed kwitnieniem lub zaraz na jego początku. Wtedy pędy gwiazdnicy są najbardziej soczyste, delikatne w smaku i zawierają też najwięcej związków biologicznie czynnych (leczniczych).
Pędy gwiazdnicy to skarbnica witamin: C (65-114 mg w 100 g), z grupy B (np. B1, B2, PP – niacyna), E, karotenu, a także składników mineralnych, m.in. potasu, fosforu, manganu, żelaza, wapnia, magnezu, jodu i krzemu. Według literatury amerykańskiej obfitują jeszcze w cenne flawonoidy (rutynę). Badania prowadzone w Stanach Zjednoczonych potwierdzają, że w gwiazdnicy odkryto również nadzwyczaj rzadki kwas gamma-linolenowy (z grupy omega-6).
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy siostry Teresy Pachnik, m.in. na pyzyziemniaczane
38 - Sklepowy detektyw
Shaki i napoje kawowe. Czy warto po nie sięgać? – artykuł prof. Ewy Solarskiej
Shaki i napoje kawowe
Kawa jest zdrowa, ale co z dostępnymi na półkach sklepowych napojami typy shake czy mrożony napój kawowy?
W bufetach i sklepach można znaleźć gotowe shaki, kawy mrożone oraz inne kawopodobne napoje, które niestety zawierają mnóstwo szkodliwych dodatków – tzw. polepszaczy smaku. Wśród nich – o czym informuje etykieta – są sztuczna śmietanka, cukier, zagęszczacze itp. Najlepiej zrezygnować z takich wynalazków i pić prawdziwą kawę lub zrobić shake samemu – z naturalnych produktów. Jeżeli kawa czy shake mają mieć jakieś dodatki, to warto, by były to chude mleko, napoje roślinne, cynamon, kakao itp., a nie duże ilości sztucznych i/lub wysokokalorycznych dodatków.
Bardzo popularne ostatnio stały się koktajle proteinowe z kawą. Dodawanie proszku białkowego do kawy może przyczynić się do utraty wagi i poprawy wydajności treningowej. Może też pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na białko. Kawa jest bogata w kofeinę – naturalny stymulant, który usprawnia skurcze mięśni i podnosi odporność na zmęczenie, jeśli wypije się ją w ciągu 60 minut przed ćwiczeniami. Podobnie odżywka białkowa dostarcza mięśniom budulca, który jest potrzebny do ich regeneracji po ćwiczeniach, sprzyja też ich wzrostowi i wzmacnianiu. Badania wskazują, że osoby regularnie wykonujące ćwiczenia oporowe odnoszą największe korzyści ze spożycia 1,6–2,2 g białka na 1 kg masy ciała. Przyjmowanie białka bezpośrednio przed treningiem wydaje się mniej istotne, niż kiedyś sądzono. Większość ludzi może zaspokoić swoje codzienne zapotrzebowanie na białko bez stosowania suplementów. Niemniej dodanie białka do kawy pozostaje wygodnym sposobem na uzupełnienie zarówno kofeiny, jak i białka.
44 - Portrety ziół i przypraw
Poznajmy estragon, trybulę i lubczyk
46 - Kuchnie świata
Przygotuj danie z innego regionu świata
50 - Hit zdrowotny
Czarnuszka na zdrowie! Poznaj jej niezwykłe właściwości
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Dieta dla zmęczonych. Jadłospis na 7 dni
62 - Choroby a profilaktyka
Zespół przewlekłego zmęczenia. Wywiad z dr. Pawłem Basiukiewiczem, kardiologiem
67 - Dieta w praktyce
Post na odzyskanie energii i siły
70 - Felieton
Fala mikroplastiku i bisfenolu. Artykuł dr Urszuli Krupy
72 - Jemy również oczami
Jak podawać kolorowe sałatki
Inspiracje dla ciała i ducha
74 - Moja historia
Dzięki diecie warzywno-owocowej zmniejszyły się dolegliwości związane z obfitym poceniem się. Poznajmy historię pani Małgorzaty
78 - Zdrowie duchowe
Wyuczony optymizm. Artykuł Bogny Białeckiej
82 - Podróżujemy ku zdrowiu
Góry Opawskie i nie tylko. Gdzie warto pojechać o tej porze roku?
86 - Moja pasja
Niezwykłe ozdoby i obrazy. Przybliżamy pasję Katarzyny Świtaj z Ełku
92 - Ekozdrowotnie
Dom na błysk. Bez szkodliwych detergentów
94 - Otaczajmy się pięknem
Tylko naturalnie! Porady działkowicza
Chwila relaksu
96 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
36 - Kuszący deser
42 - Zdrowie z natury
Inspiracje naturą
90 - Naturalne kosmetyki z szałwii