co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje muzyczne

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Trening na siłowni przedstawia Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Trening na siłowni

Z zajęć na siłowni można czerpać wiele korzyści. Przede wszystkim mają one znaczenie dla naszego zdrowia fizycznego i psychicznego, ale również dla poprawy kondycji całego organizmu i sylwetki.

Decydując się na trening na siłowni, warto opracować plan treningowy dostosowany do własnych potrzeb. Może się on różnić w zależności od możliwości fizycznych i celu, jaki obierzemy, np. poprawa wytrzymałości, rozbudowa mięśni czy spalenie nadmiernej tkanki tłuszczowej.

Cel i korzyści

Trening na siłowni niesie za sobą wiele korzyści. Jednak przed pierwszymi zajęciami warto przeanalizować kilka istotnych punktów treningu. Po pierwsze, jakie są nasze oczekiwania. Przeważnie to chęć poprawy wyglądu sylwetki, zmniejszenie tkanki tłuszczowej, poprawa samopoczucia, ogólnej kondycji bądź rozbudowa wybranej partii mięśni. Określając cel, łatwiej będzie nam dobrać odpowiedni zestaw ćwiczeń. Po drugie, istotna jest analiza własnej kondycji: inaczej trenuje osoba, która uprawia sport i jest aktywna fizyczne, a inaczej ktoś, kto prowadzi siedzący tryb życia i w pracy spędza większość czasu za biurkiem. Osoby aktywne fizycznie mogą sobie pozwolić na nieco większy wysiłek, niż te, które nie wykazują aktywności, gdyż mogłoby dojść do nadmiernego zmęczenia organizmu nieprzyzwyczajonego do wysiłku. To dałoby efekty przeciwne do wyznaczonych celów. Przede wszystkim nie powinno się narzucać zbyt dużych ciężarów.

Początkowo najlepiej wybierać ćwiczenia o wypośrodkowanym stopniu intensywności tak, by były one odczuwalne, ale możliwe do wykonania bez uczucia wyczerpania oraz zadyszki. Powolna adaptacja ciała do wysiłku pozwoli na przeprowadzenie ćwiczeń w sposób lekki, przyjemny i bezpieczny.

Aby trening przyniósł zamierzone rezultaty, oprócz prawidłowo przeprowadzonych ćwiczeń, należy zadbać o optymalny czas na odpoczynek i regenerację organizmu. To jest równie ważne, jak sam trening, gdyż nadmiernie wyeksploatowane ciało nie będzie w stanie podołać trudniejszym ćwiczeniom.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Pomocne rollery łagodzące bóle mięśni i wyszczuplające

22 - Dbam o zdrowie

Wojciech Nowicki, lekkoatleta specjalizujący się w rzucie młotem, mistrz olimpijski, opowiada o karierze sportowej i rodzinie

Żywienie jest ważne

25 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Da się zrobić!

26 - Koszyk pełen zdrowia

Wyśmienita rzeżucha. Wartości odżywcze i propozycje zastosowania

30 - Rośliny zdrowotne

Perz w kuracjach odchudzających. Wypróbuj zioła na odchudzanie – zachęca Zbigniew T. Nowak

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy siostry Teresy Pachnik na majowe dania

38 - Sklepowy detektyw
Parówki, paróweczki – co w nich znajdziemy? Artykuł prof. Ewy Solarskiej

Parówki, paróweczki…

Jakie mamy rodzaje, co zawierają, jeść czy unikać

Parówki nie cieszą się zbyt dobrą opinią, jednak nie można jednoznacznie stwierdzić, że to zły produkt. Wszystko zależy od składu. Można kupić wysokiej jakości parówki, które będą smaczne i nie zaszkodzą. Produktów dostępnych na rynku, które mają dobry skład, czyli głównie mięso z małą liczbą dodatków, jest niewiele. Większość parówek zawiera bardzo długą liczbę składników. Parówki są wszechobecne, poza możliwością zakupu ich w sklepach spożywczych to najczęściej serwowane posiłki w formie hot dogów w przydrożnych barach, sklepach przy stacjach benzynowych, w sklepowych sieciach i restauracyjkach. Powinno się mieć świadomość, jaką mają one wartość odżywczą.

Mięso to podstawa

Podstawowym składnikiem parówek powinno być mięso. Niestety, wiele parówek sprzedawanych w sklepach to głównie tłuszcz, wypełniacze i MOM. Taki produkt trudno zaliczyć do zdrowych. MOM nie jest uznawany za mięso. To zmielona masa mięsno-tłuszczowa otrzymywana przez oddzielenie resztek mięsa od kości. Są to zmielone najgorszej jakości części wieprzowiny, wołowiny, drobiu, a więc w porównaniu z mięsem masa ta charakteryzuje się dużo większą zawartością tłuszczu. Kawałki kości z resztkami mięsa są mielone w specjalnych maszynach, następnie tak powstała masa jest przeciskana przez sita, gdzie następuje oddzielenie niezmielonych kości od innych tkanek. W ten sposób powstaje miazga, której skład to tkanka mięśniowa, tkanka łączna, skóry oraz zmielone kości i chrząstki. Mięso oddzielone mechanicznie jest o wiele tańsze od prawdziwego mięsa, co jest wykorzystywane przez producentów.

50 - Hit zdrowotny
Płatki róży w leczeniu i w kuchni. Soki, konfitury, herbatki. Poznaj ich smak i niezwykłą wartość

Płatki róży w leczeniu i w kuchni

Kto posmakował kiedyś pączków z prawdziwymi konfiturami z płatków różanych z babcinej spiżarni, ten wie, że róże są nie tylko do podziwiania czy upajania się ich wonią. Płatki niektórych gatunków tego krzewu przydają się także w leczeniu i w kuchni.

Popularnym gatunkiem dostarczającym wartościowych płatków jest róża pomarszczona (Rosa rugosa). Tworzy zwarte kępy o wysokości pędów do 1,5 metra. Kwitnie najwcześniej ze wszystkich występujących w Polsce róż, bo już od końca maja. Kwitnienie to kończy dopiero późną jesienią, tuż przed przymrozkami. Wydaje duże, pojedyncze kwiaty w kolorze lilioworóżowym, czasem białym, o pięknym zapachu. W słoneczny i upalny dzień są licznie oblatywane przez pszczoły. W drugiej połowie lata na jej krzewach zaczynają dojrzewać dorodne, kuliste owoce, barwy pomarańczowoczerwonej lub czerwonej, kształtem przypominające miniaturki pomidorów. Są one wyjątkowo bogate w witaminę C.

Ponad 100 lat temu w Holandii udało się wyhodować jej wyjątkowo pożyteczną odmianę Hansa, o lilioworóżowych, pełnych kwiatach i urzekającym zapachu. Warto ją posadzić w ogrodzie dla przepięknych kwiatów, które pojawiają się od końca maja aż do schyłku lata lub wczesnej jesieni i pozyskania płatków z przeznaczeniem na domowe lekarstwa, przetwory i kosmetyki. Innym, może mniej popularnym gatunkiem róży o pięknych, silnie pachnących kwiatach, z których można pozyskiwać płatki na leki, przetwory i kosmetyki, jest róża damasceńska (R. damascena). Bywa nazywana bułgarską, ponieważ uprawia się ją tam na olbrzymich plantacjach w celu pozyskiwania płatków na olejek różany.

Zbieramy płatki róży

Płatki róży do wykorzystania na leki, przetwory czy kosmetyki trzeba zrywać zawsze wczesnym rankiem, koniecznie w czasie słonecznej pogody, bo właśnie wtedy magazynują w swym składzie najwięcej związków czynnych, a przede wszystkim olejku lotnego, który jest w nich najwartościowszy. Zbiera się je wyłącznie z kwiatów w pełnym rozkwicie. Najlepsze są oczywiście płatki róż ciemno zabarwionych, ale w ostateczności można zadowolić się też jaśniejszymi.

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Jak zdrowo schudnąć? Jadłospis na 7 dni

62 - Choroby a profilaktyka

Nadwaga i otyłość. Wywiad z dr Joanną Barczyńską

66 - Dieta w praktyce

Post przerywany – na czym polega?

70 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Podstawowe badania krwi. Co pomagają zdiagnozować?

72 - Felieton

Parabeny w kosmetykach. Artykuł dr Urszuli Krupy

74 - Jemy również oczami

Smaczne desery z chia

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dieta warzywno-owocowa pomogła w schorzeniach tarczycy. Poznaj historię Katarzyny Klaman

80 - Zdrowie duchowe

Sposoby radzenia sobie z porażkami. Artykuł Bogny Białeckiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Kielce – stolica Gór Świętokrzyskich. Zobacz, co warto tam zobaczyć

88 - Moja pasja

Urszula Dyl-Nadolna opowiada o rzeźbieniu aniołów w Farynach, zwanych anielską wioską

94 - Ekozdrowotnie

Wiosenne sprzątanie. Bez chemii

102 - Otaczajmy się pięknem

Majowe kwiaty

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

42 - Jarzyny dla nadciśnieniowców
44 - Jak jeść więcej warzyw?
60 - Epidemia otyłości
65 - Pięć kroków zdrowego odchudzania
68 - Test przyspieszy terapię
91 - Zioła na maj
96 - Jak prawidłowo oddychać?
98 - Wkładki ortopedyczne
100 - Kojące kąpiele stóp

Inspiracje naturą

92 - Naturalne kosmetyki do włosów

Obejrzyj wybrane strony

wideo