co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje i sprzęt na wakacje – nasze propozycje

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Pływanie i inne wodne aktywności przybliża fizjoterapeutka Marzena Kociuba

Wodne aktywności

Pływanie oraz różnego rodzaju ćwiczenia w wodzie są niezwykle bezpieczne i mało urazowe, dzięki temu taki ruch mogą wykonywać osoby, u których niemożliwe było uprawianie jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Niesie to wiele korzyści dla organizmu i daje nadzieję na przyspieszenie powrotu do zdrowia tym, którym doskwierają ograniczenia ze strony narządu ruchu.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Zadbaj o swoje stopy – ćwiczenia poleca fizjoterapeuta Michał Brzuchala

22 - Dbam o zdrowie

Znana aktorka Halina Łabonarska wskazuje swoje źródło zdrowia

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Sezon na truskawki – poznaj ich wartości odżywcze

34 - Rośliny zdrowotne

Kurdybanek – przygotuj sok na niestrawność z przepisu Zbigniewa T. Nowaka

38 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy na czerwcowe, zdrowe dania podaje s. Teresa Pachnik

42 - Co mamy na talerzu?
Lody na cenzurowanym – co znajdziemy w produktach ze sklepowych zamrażarek. Podajemy przepisy na domowe lody

Co znajdziemy w lodach?

Z nadchodzącym latem chętniej sięgamy po lody. Wydaje się nam, że to produkt bezpieczny dla naszego zdrowia. Tymczasem czytając skład niektórych z nich, możemy być bardzo zaskoczeni tym, co się w nich znajduje.

46 - Sklepowy detektyw

Jaki skład ma kupowany chleb – wylicza technolog żywienia Barbara Zielonka

50 - Zrób to w domu

Przepisy na zdrowe pasty do chleba

54 - Hit zdrowotny
Kiełki – skarbnica witamin. Poznaj ich różne rodzaje

Kiełki – skarbiec witamin

Kiełki zawierają całą masę witamin, m.in. A, B, C, E i H. Pędy bogate są też w minerały: wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk czy selen. Stanowią zatem idealny naturalny suplement diety, są przy tym lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, a także niskokaloryczne. Zawarte w kiełkach flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Podawane pod różnymi postaciami jako dodatek, są wartościowym uzupełnieniem zdrowej diety.

58 - Grunt to właściwy jadłospis

Jadłospis dla osób zagrożonych osteoporozą

66 - Jemy również oczami

W jaki sposób ładnie podawać napoje

68 - Profilaktyka chorób

Jak zadbać o zdrowe nerki – radzi dr hab. n. med. Szymon Brzósko

72 - Felieton medyczny

Urodzić zdrowe dziecko. Porady prof. Bogdana Chazana

74 - Post lekarstwem na niepłodność

Rozmowa z dr Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej

Inspiracje dla ciała i ducha

78 - Moja historia

Agnieszka Niewęgłowska. Jak uniknęła operacji po zastosowaniu diety warzywno-owocowej

82 - Zdrowie duchowe

Czy istnieją zależności między grzechem a chorobami? Czwarta część artykułu prof. dr. hab. Waltera Rhomberga

86 - Podróżujemy ku zdrowiu

Gietrzwałd – poznaj przyrodnicze i duchowe walory tej miejscowości

90 - Moja pasja

Kajakiem po przygodę – Alfred Watrakiewicz i jego wodne hobby

96 - Ekozdrowotnie

Posprzątaj dom naturalnie

102 - Otaczajmy się pięknem

Poznaj żółte i pomarańczowe nagietki

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

PORADY

Zdrowotne

30 - Przyprawy. Warto ich używać
33 - Badania w kierunku osteroporozy
64 - Skuteczne sposoby na słodycze
92 - Jak nie podjadać wieczorem
98 - Arteterapia. Sztuka leczy
100 - Młodzi o zdrowiu

Inspiracje naturą

92 - Lecznicze kąpiele

Obejrzyj wybrane strony

wideo