co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje do nauki oraz akcesoria survivalowe

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Wybierzmy aktywność zgodną z wiekiem – zachęca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Aktywność zgodna z wiekiem

Aktywność fizyczna polecana jest każdemu bez wyjątku, niezależnie od wieku, stopnia wytrenowania oraz występowania chorób współistniejących. Ze względu na to, że istnieje cały szereg sposobów uprawiania aktywności fizycznej, każdy z nas może wybrać coś najlepszego dla siebie, dostosowanego do tego, co lubi, do własnych możliwości oraz ograniczeń zdrowotnych.

Przy wyborze rodzaju sportu lub aktywności fizycznej zawsze trzeba się kierować indywidualnymi możliwościami osoby, która będzie dany ruch wykonywać. Przede wszystkim wybrany sport powinien być bezpieczny dla ćwiczącego, nie powinien sprawiać trudności, a przynosić radość i przyjemność z przeprowadzanych treningów.

Każdemu przedziałowi wiekowemu możemy przypisać najbardziej polecane aktywności fizyczne, gdyż inne ćwiczenia będą korzystne dla dzieci, inne dla dorosłych, a jeszcze inaczej sytuacja wygląda w wypadku seniorów.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Wspomaganie motoryki małej u dzieci

22 - Dbam o zdrowie

Rozmowa z dr. Andrzejem Mazanem, dyrektorem Kolegium Świętej Rodziny zajmującym się edukacją domową

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Czas na kalafior. Wartości odżywcze i propozycje wykorzystania tego warzywa

30 - Rośliny zdrowotne
Bakopa usprawnia mózg. Wypróbuj to zioło wspomagające pamięć i koncentrację – zachęca Zbigniew T. Nowak

Bakopa usprawnia mózg

Jest jedną z najcenniejszych roślin dla mózgu i całego układu nerwowego. Pomaga m.in. osobom po przebyciu COVID-19, które mają trudności z pamięcią.

Problemy z pamięcią i koncentracją od zawsze stanowiły problem dla medycyny. Dziś takich przypadków jeszcze przybyło, a to na skutek powikłań po COVID-19. Ozdrowieńcom proponuję leki z apteki Pana Boga, które opisałem w mojej obszernej książce „Jak odzyskać zdrowie po COVID-19?” (do nabycia w księgarniach „Naszego Dziennika”). Wśród nich niezwykłe właściwości dla dobrej kondycji mózgu i całego układu nerwowego wykazuje bakopa.

 Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri) znana jest także pod nazwami „brahmi” bądź „jalanimba”. Może też występować jako łacińska Bramia monnieri. Na świecie botanicy doliczyli się 100 gatunków tej rośliny. Jest całkiem niepozorna, jej pędy osiągają długość od 10 do 30 cm. Liście ma mięsiste, jasnozielone, a kwiaty małe, w kolorze biało-fioletowym. Znają ją dobrze miłośnicy akwarium, gdzie bywa często sadzona jako roślina wodna. Rośnie na terenach wilgotnych lub bagnistych w Nepalu, Wietnamie, Sri Lance i Chinach. Jest też spotykana na Florydzie i w Australii. Z uwagi na powszechne zainteresowanie tą rośliną w medycynie w niektórych krajach objęto ją ochroną gatunkową.

Dla celów leczniczych wykorzystywane jest ziele bakopy drobnolistnej. Zbiera się je zwykle na początku kwitnienia lub w jego pełni. Następnie suszy w miejscach wystarczająco przewiewnych, nigdy na słońcu. Przeważnie jednak świeże ziele trafia od razu do firm farmaceutycznych, gdzie przygotowuje się z niego wyciągi do produkcji wielu preparatów leczniczych. W jego składzie chemicznym występują m.in. związki czynne, których próżno szukać w innych roślinach leczniczych. Do najważniejszych zaliczamy np. saponiny steroidowe: bakozydy A i B.

W aptekach i sklepach zielarskich w ostatnim czasie pojawiło się dość dużo preparatów zawierających wyciąg z bakopy drobnolistnej. Nietrudno kupić suszone ziele tej rośliny. Często figuruje pod nazwą „Brahmi”. Zwracam jednak uwagę, aby sprawdzać, czy w ich składzie znajduje się standaryzowany wyciąg z tej rośliny, a nie sproszkowane ziele, które posiada mniejszą aktywność leczniczą.

36 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy z jabłek s. Teresy Pachnik

38 - Sklepowy detektyw
Prawdziwe masło – czym się kierować przy jego kupnie? Wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz

Prawdziwe masło

Czym się kierować przy zakupie?

Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego, wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego lub jego przetworu, jakim jest śmietana. Skład masła nie może być dowolny, jest uregulowany prawnie. Produkt, który na etykiecie ma nazwę „masło”, powinien zawierać nie mniej niż 80-90 proc. tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 proc. wody i 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka. Nie może zawierać dodatku tłuszczów roślinnych, ale są wyjątki. Na rynku pojawiły się masła o zmniejszonej zawartości tłuszczu do ok. 60 proc., które są produkowane ze śmietanki pasteryzowanej uzyskanej z mleka, i zawierają wyłącznie tłuszcz mleczny bez żadnych dodatków. Powinny nazywać się masełkiem, podobnie jak popularne masło roślinne, które de facto jest margaryną.

Masło jest wyjątkowym tłuszczem. Tylko tłuszcz krowi zawiera tzw. krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. Wiele badań sugeruje, że dieta bogata w te kwasy tłuszczowe może zwiększać zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tkankach, a regularne przyjmowanie jednego z nich, mianowicie kwasu kaprylowego, może nawet zmniejszać ryzyko chorób bakteryjnych i grzybicy układu pokarmowego, co mogłoby mieć znaczenie np. w zatruciach bakteryjnych, ponieważ ma on potwierdzone działanie bakteriobójcze.

50 - Hit zdrowotny

Karczoch. Poznaj jego wartość

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta wspomagająca wątrobę

63 - Profilaktyka chorób

Wirusowe zapalenie wątroby – rozmowa z dr. Zbigniewem Martyką

65 - Dieta w praktyce

Post wspomaga wątrobę

66 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Da się zrobić!

70 - Jemy również oczami

Serwujemy apetyczny deser – panna cottę

72 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Czy leki przeciwbólowe są bezpieczne?

74 - Felieton

Fosforany w żywności. Artykuł dr Ewy Solarskiej

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dieta warzywno-owocowa wspomogła go w leczeniu kamicy nerkowej. Poznajmy historię Józefa Draczki

80 - Zdrowie duchowe

Prasa dziecięca i młodzieżowa. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Pieniny – co warto zobaczyć, przemierzając górskie szlaki?

88 - Moja pasja

Anna i Krzysztof Michalczukowie robią smaczne kozie sery. Poznajmy bliżej ich pasję

94 - Ekozdrowotnie

Czyścimy schody i listwy przypodłogowe. Bez chemii

102 - Otaczajmy się pięknem

Barwne wrześniowe kompozycje

Chwila relaksu

112 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

42 - Kalorie i indeks glikemiczny
44 - Herbatki o każdej porze roku
64 - Badania wątroby
68 - Przełom w diagnostyce alergii
82 - Zdrowie w zasięgu ręki
96 - Nie stresuj się!
96 - Zasady udzielania pierwszej pomocy
96 - Sporty urazowe

Inspiracje naturą

92 - Kosmetyki z lawendy

Obejrzyj wybrane strony

wideo