co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje przyrodnicze oraz wybrane sprzęty turystyczne

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Dwa rodzaje aerobiku prezentuje Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

Dwa rodzaje aerobiku

Nadwaga, brak kondycji i ruchomości w stawach? Możemy się ich pozbyć. Polecamy dwa rodzaje aerobiku w nowej wersji: low i high impact. Ćwiczenia wykonywane przy muzyce są proste i dostosowane do możliwości trenujących osób.

Aerobik, poprawiający zdrowie fizyczne i psychiczne ćwiczących, znajduje się obecnie w czołówce najbardziej popularnych form treningu wśród osób aktywnych fizycznie, a w szczególności kobiet. Nic dziwnego, gdyż placówki sportowe świadczące takie usługi przyciągają szerokim wachlarzem ofert oraz przeróżnymi odmianami aerobiku. Niewątpliwie wiele korzyści płynie z systematycznego uczęszczania na aerobik.

Same korzyści

Aerobik przede wszystkim poprawia pracę serca, układu krążenia i układu oddechowego, przez co zapobiegamy licznym chorobom cywilizacyjnym, wzmacniamy ogólną kondycję i wytrzymałość. Systematyczne podejmowanie tak wysokiego wysiłku sprawia, że organizm jest lepiej dotleniony i odżywiony, gdyż wymiana międzykomórkowa odbywa się na bardzo wysokim poziomie. Tlen oraz substancje odżywcze dostarczane są do komórek szybciej, a także w większej ilości, natomiast nagromadzone produkty uboczne są ekspresowo usuwane, dzięki czemu organizm pracuje lepiej i może wejść na wyższy poziom wysiłkowy. Utrzymywanie takiego stanu pozwala na wyregulowanie ciśnienia krwi (przede wszystkim zmniejszenia podwyższonego ciśnienia), zmniejszenie poziomu cholesterolu, ograniczenie ryzyka pojawienia się cukrzycy, otyłości i chorób serca, poprawę ogólnej odporności organizmu na infekcje oraz powoduje wzrost produkcji endorfin odpowiadających za dobre samopoczucie, przez co łatwiej jest nam pozbyć się stresu i niepokoju. Oprócz tego dochodzi do wszechstronnego rozwoju układu mięśniowego, poprawia się ich siła i elastyczność oraz dolność do większego wysiłku bez uczucia zmęczenia. Ponadto taka aktywność zwiększa elastyczność i zakresy ruchomości w stawach, poprawia działanie ścięgien i więzadeł oraz zwiększa gęstość kości, dzięki czemu budujemy większą odporność na złamania oraz zapobiegamy osteoporozie.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Terapia ręki w urazach i schorzeniach. 5 ćwiczeń wzmacniających nadgarstki

22 - Dbam o zdrowie

Rozmowa z Danutą Mizgalską, piosenkarką, o karierze w kraju i za granicą

Żywienie jest ważne

25 - Koszyk pełen zdrowia

Orzeźwiający rabarbar. Wartości odżywcze i propozycje zastosowania

30 - Rośliny zdrowotne
Brzoza ratuje w chorobie. Wypróbuj przepis na kąpiel z wykorzystaniem brzozy dla obolałych i obrzękniętych stóp – zachęca Zbigniew T. Nowak

Brzoza ratuje w chorobie

Leczy reumatyzm, kamicę nerkową i zapobiega nowotworom. Przeciwdziała miażdżycy i zalecana jest tym, którzy narzekają na uczucie zimna w stopach. To jednak nie wszystkie zalety leczniczej brzozy. Co roku brzoza nieustannie użycza swych gałązek do dekoracji ołtarzy w czerwcowy dzień Bożego Ciała. Ludzie zabierają je potem do domów. W starych księgach zapisano, że to wielki dar od samego Boga, by dawać ulgę w wielu chorobach. Dlatego jakiś czas temu postanowiłem napisać oddzielną książkę o tym pożytecznym drzewie, pt. „Brzoza ratuje w chorobie” (można ją zamówić w księgarniach „Naszego Dziennika”).

Brzoza na skraju lasu

Największe uznanie w leczeniu ma popularna w Polsce brzoza brodawkowata Betula verrucosa. Tworzy okazałe drzewa ze zwisającymi gałązkami. Liście ma zwykle romboidalne, ząbkowane na brzegach. Ten gatunek brzozy można spotkać wręcz wszędzie, a najczęściej w lasach, parkach, czasem na miedzach.

Właściwościami leczniczymi obdarzone są pączki, liście, kora z młodych gałązek oraz ściągany wczesną wiosną sok z drzew brzozy. Z liści i pączków pozyskuje się wartościowy olejek brzozowy. Na drzewach rozwijają się także dwa gatunki grzybów nazywane hubą brzozową czarną i białą – o potwierdzonym działaniu przeciwrakowym. Najczęściej zbiera się liście brzozy. Najlepiej czynić to od maja do końca czerwca. Suszymy je pod zadaszeniem, w zacienionym miejscu. Susz z nich przechowuje się w szczelnym pojemniku, bez dostępu światła. Pączki i korę z młodych gałązek pozyskuje się u schyłku zimy lub bardzo wczesną wiosną, a następnie suszy, np. w pobliżu kaloryferów lub w minisuszarni (dostępne w sklepach AGD).

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy s. Teresy Pachnik na dania z truskawkami

38 - Sklepowy detektyw
Różne rodzaje pieczywa. Czym się kierować przy ich wyborze? – wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz

Różnorodność pieczywa

Dlaczego warto jeść i jakie wybierać?

Pieczywo odgrywa dużą rolę w żywieniu i często stanowi bazę dziennej racji pokarmowej zdrowego człowieka. Może odgrywać dużą rolę w pracy przewodu pokarmowego i stanowić istotne źródło dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu.

Podstawowym składnikiem pieczywa jest mąka. Im wyższy typ mąki, tym więcej w niej składników odżywczych i błonnika pokarmowego. Według żywieniowców dla prawidłowo odżywiającego się zdrowego człowieka największy udział w codziennym żywieniu powinno stanowić mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie, a ciemne (razowe) pieczywo pszenne lub żytnie powinno stanowić przynajmniej 15 proc. A zatem siła w urozmaiceniu.

Ciemny zamiast białego

Z uwagi na niższy stopień przetworzenia brązowy chleb jest znacznie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy w porównaniu do białego pieczywa. Czasami pieczywo, nazywane razowym, może być w rzeczywistości sporządzone z jasnej mąki i wprowadzać konsumenta w błąd zabarwieniem karmelem, dodatkiem sproszkowanej cykorii lub ciemnego słodu. Sprawdzać zatem należy, czy wybrany bochenek nie zawdzięcza swojej barwy dodatkowi barwnika. Prawdziwe pieczywo razowe jest produkowane z ciemnej mąki, dającej ciemniejszy, charakterystyczny, szarawy, a nie czekoladowy miąższ. Pieczywo razowe, oprócz większych wartości odżywczych, ma niższy indeks glikemiczny (ok. 50) w odróżnieniu od pieczywa z jasnej mąki, które cechuje się znacznie wyższym indeksem glikemicznym, w granicach 70-95. A jest to istotne nie tylko dla osób z cukrzycą, ale także w dietach odchudzających.

46 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Da się zrobić!

50 - Hit zdrowotny

Granola. Pyszna i zdrowa

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta przeciwzapalna

60 - Profilaktyka chorób

Reumatoidalne zapalenie stawów oraz łuszczycowe zapalenie stawów. Rozmowa z dr Joanną Dmowską-Chalabą

65 - Dieta w praktyce

Post łagodzi zapalenie stawów

66 - COVID-19. Informator

Zadbajmy o odporność

70 - Jemy również oczami

Serwujemy dania z truskawek

72 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Badanie densytometryczne

74 - Felieton

Chora nie znaczy bezdzietna. Artykuł lek. Laury Grześkowiak

Inspiracje dla ciała i ducha

75 - Moja historia

Dieta warzywno-owocowa jest kluczem do zdrowia. Przedstawiamy historię Małgorzaty Sasimowskiej z Zakrętu

80 - Zdrowie duchowe

Smartfony – złodzieje snu. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Fenomenalny Sandomierz – co warto zwiedzić?

93 - Moja pasja

Poznajmy Zdzisława Korbuszewskiego i jego niezwykłe hobby – wikliniarstwo

94 - Ekozdrowotnie

Sól kuchenna do czyszczenia domu

102 - Otaczajmy się pięknem

Subtelne aksamitki

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

42 - Bez mięsa i smacznie
44 - Wapń nie tylko w mleku
96 - Przełomowe odkrycie w stwardnieniu rozsianym
99 - Zioła na czerwiec
100 - Najzdrowsze prosto z krzaka

Inspiracje naturą

92 - Kosmetyki z ziemniaków

Obejrzyj wybrane strony

wideo