Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje pomocne w sprzątaniu
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Ćwiczenia na stepperze prezentuje Marzena Kociuba
Ćwiczenia na stepperze
Regularne treningi z użyciem steppera to doskonały sposób na poprawę kondycji, nastroju i wysmuklenia swojego ciała.
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Trening izometryczny – wykonaj go bez trudu
22 - Dbam o zdrowie
Natalia Partyka, mistrzyni tenisa stołowego. Multimedalistka paraolimpiad. Skąd czerpie siłę?
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Dynia na dobry humor. Jakie jeszcze właściwości zawiera to jesienne warzywo?
Dynia na dobry humor
Dynia to warzywo, które na jesieni króluje na naszych stołach. I dobrze, bo oprócz dostarczenia cennych składników pokarmowych odkwasza nasz organizm, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu właściwej wagi.
Z dyni możemy przygotować wiele zdrowych i wartościowych dań. Fantastycznie komponuje się w zupie z innymi warzywami, jak i sama, można przyrządzić z jej dodatkiem ciasta, koktajle, a także desery. Nadaje się także na sosy do makaronu, zapiekanki, placki.
32 - Rośliny zdrowotne
Tarnina – zbieraj ją jesienią i lecz się za darmo – proponuje Zbigniew T. Nowak
36 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy na listopadowe dania s. Teresy Pachnik
40 - Sklepowy detektyw
Sery, serki, twarogi. Jak znaleźć prawdziwy ser w sklepie – wyjaśnia Barbara Zielonka, technolog żywności
Sery, serki, twarogi, twarożki
Czym kierować się, kupując sery?
Sery są znane być może od początku dziejów ludzkości. Już w Starym Testamencie Hiob opisywał, jak był kształtowany w łonie matki przez Stwórcę (Hi 10,10): „Czyż mnie nie zlałeś jak mleko, czyż zsiąść się nie dałeś jak serowi?”1. Biblia mówi też o Ziemi Obiecanej jako o kraju mlekiem i miodem płynącym, w którym jednym z produktów były sery. W Księdze Samuela czytamy, że Dawid ma zanieść dowódcom oddziału przygotowującego się do walki z Filistynami „dziesięć krążków sera” (1 Sm 17,18), a przed bitwą z Goliatem dostarczono mu „miodu, masła, sera owczego i krowiego” (2 Sm 17,29).
Jak powstał pierwszy ser? Legenda głosi, że pewien beduiński chłopiec odkrył go na dnie sakwy zrobionej z żołądka cielęcego, służącej do przechowywania mleka lub wody w czasie podróży. Ser został wytworzony przez enzym trawienny – podpuszczkę, obecną w skórze żołądka.
45 - Zrób to sam
Robimy domowe sery
52 - Hit zdrowotny
Kiszonki na zdrowie. Dlaczego warto je często jeść?
56 - Grunt to właściwy jadłospis
Jadłospis dla znerwicowanych
64 - Jemy również oczami
Jak ładnie podać dania z jajek?
66 - Profilaktyka chorób
Pokonaj depresję. Rozmowa z Anną Kotułą, psychologiem
72 - Post na choroby autoimmunologiczne
Rozmowa z dr Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej
76 - Felieton medyczny
Jak wychowujemy lekarzy? Pisze prof. Bogdan Chazan
Inspiracje dla ciała i ducha
78 - Moja historia
Magda Falińska – jak dieta warzywno-owocowa ją uratowała
82 - Zdrowie duchowe
Niebezpieczne wróżby. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej
86 - Podróżujemy ku zdrowiu
Morskie uzdrowiska. Pojedź tam również jesienią i zimą
90 - Moja pasja
Ręcznie wyrabiane kropielnice – szczególna pasja Ewy Sobczyk
96 - Ekozdrowotnie
Soda. Naturalny produkt do czyszczenia domu
102 - Otaczajmy się pięknem
Jesienne kompozycje
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki i łamigłówki
PORADY
Zdrowotne
24 - Jedzmy śniadania
30 - Warzywa - chrup na zdrowie
46 - Domowy masażysta
48 - Żywność a leki
63 - Zdiagnozuj migrenę
100 - Młodzi o zdrowiu
Inspiracje naturą
94 - Robimy balsam do ciała