Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje fitness
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Fit ball – aktywność dla każdego poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
Fit Ball – aktywność dla każdego
To zajęcia fitness z wykorzystaniem dużej, gumowej piłki. Są doskonałe na kręgosłup, proste plecy i smukłą sylwetkę.
Obecnie na rynku dostępnych jest szereg różnego rodzaju piłek gimnastycznych. Mogą różnić się kształtem, rozmiarem, fakturą. Ogólnie najczęściej wybierana i stosowana jest duża, okrągła piłka. Koszt zakupu jest niewielki i można ją kupić w każdym sklepie sportowym. Ćwiczenia z piłką gimnastyczną wykonuje się na wiele sposobów. Polecane są też aktywności, np. Fit Ball, czyli połączenie energicznego fitnessu z ćwiczeniami na piłce.
Zajęcia Fit Ball są niezwykle proste, przyjemne i bezpieczne. Z tego względu polecane są dla każdego. Ćwiczenia z wykorzystaniem piłki gimnastycznej wzmacniają mięśnie, poprawiają stabilność i wspomagają szybki powrót do formy. Bardzo często stosowane są jako forma rehabilitacji. Nic w tym dziwnego, gdyż są to ćwiczenia, które nie obciążają organizmu. Zalecane są dla osób z różnego rodzaju schorzeniami, ograniczeniami fizycznymi oraz problemami z kręgosłupem. Dzięki systematycznym treningom i ukierunkowanym ćwiczeniom dochodzi do zniesienia ograniczeń ruchowych, wzmocnienia mięśni posturalnych, odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej postawy, poprawy równowagi i koordynacji, a także do wzmocnienia osłabionych mięśni. Fit Ball sprawdza się również jako forma profilaktyki dolegliwości bólowych kręgosłupa, dlatego te ćwiczenia są szczególnie polecane osobom pracującym za biurkiem oraz prowadzącym siedzący tryb życia. Są one też odpowiednie dla osób z zawrotami głowy i zaburzeniami równowagi. Utrzymanie się na piłce wymaga czujności, gotowości i stałej pracy mięśni głębokich. A to z kolei sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała, wyszczupla i wysmukla ciało.
18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Rehabilitacja po udarze
22 - Dbam o zdrowie
Prof. Grzegorz Kucharczyk, historyk z Polskiej Akademii Nauk, autor kilkudziesięciu książek i publikacji, zdradza klucz do swojego pisarskiego sukcesu
Żywienie jest ważne
26 - Koszyk pełen zdrowia
Skarb w strączkach. Jakie składniki odżywcze zawierają rośliny strączkowe i jak je zastosować w kuchni
30 - Rośliny zdrowotne
Wierzba na dolegliwości bólowe. Wypróbuj syrop przeciwbólowy z korą wierzby – zachęca Zbigniew T. Nowak
Wierzba na dolegliwości bólowe
Warto sięgnąć do mądrości naszych prababek, które dolegliwości bólowe potrafiły koić przeróżnymi lekami z apteki przyrody. Należy do nich dobrze znana wierzba. Ostatnio została okrzyknięta przez medycynę rośliną przyszłości, bo działa jak aspiryna.
Polska od lat należy to krajów, gdzie stosuje się stanowczo za dużo leków przeciwbólowych. Winę za taki stan rzeczy ponoszą przede wszystkim wszędobylskie reklamy tych specyfików. Jednocześnie milczeniem okrywa się fakt, że taka kuracja może zakończyć się poważnymi kłopotami zdrowotnymi. Alternatywą do leków syntetycznych może być wierzba.
Właściwości lecznicze wykazują wierzby biała (Salix alba), iwa (S. caprea) oraz purpurowa (S. purpurea). Wierzba biała to dobrze znane u nas drzewo, dorastające do 25 m, z bardzo szeroką koroną. Ma liście lancetowate, piłkowane po brzegu (kiedy są młode, mają kolor prawie biały – stąd nazwa tego gatunku).
Wierzba iwa to – bardziej niż drzewo (choć czasem je przypomina) – wysoki, rozłożysty, szybko rosnący krzew, osiągający wysokość do 15 m. Pędy ma grube, pokryte szarobrązowym kutnerem, a liście szerokoeliptyczne, lekko pomarszczone, szarawo owłosione. Kwitnie najwcześniej ze wszystkich rosnących w Polsce wierzb, bo już w marcu i kwietniu. Jej pędy z tworzącymi się kwiatostanami (tzw. baziami lub kotkami) są bardzo często używane do wielkanocnych palm i bukietów. Lubi rosnąć na mokradłach, przy rowach, nad brzegami strumieni.
Wierzba purpurowa to typowy krzew wyrastający najwyżej do 3 m wysokości. Potocznie nazywa się ją wikliną. To właśnie z jej giętkich gałązek wyrabia się kosze, meble ogrodowe itp. Ma czerwonawe, błyszczące pędy. Tworzy szarozielone liście, odwrotnie lancetowate, piłkowane brzegiem od połowy blaszki. Jest sadzona specjalnie na plantacjach dla pozyskania gałązek. Rośnie dziko na wilgotnych terenach, np. przy rowach czy nasypach.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy siostry Teresy Pachnik, m.in. na pączki z różą
38 - Sklepowy detektyw
Oliwa z oliwek i inne oliwy. Czy warto po nie sięgać? – artykuł prof. Ewy Solarskiej
Oliwa z oliwek
Czy naprawdę jest taka zdrowa? A co z innymi oliwami?
Tłuszcze i oleje z punktu widzenia chemii to trójglicerydy (ester gliceryny i 3 łańcuchy kwasu tłuszczowego). Tłuszcze składają się z węgla (C), wodoru (H) i tlenu (O) wiążących się między sobą parami elektronów. Istnieją dwa rodzaje tłuszczów, nasycone i nienasycone. Różnią się jedynie wiązaniem pomiędzy atomami węgla, mają jednakże bardzo odmienny wpływ na organizm. Tłuszcze nasycone niezawierające podwójnych wiązań między atomami węgla w cząsteczce znajdują się w większości w żywności pochodzenia zwierzęcego, lecz także w olejach ze strefy tropikalnej: takich jak palmowy i kokosowy. Występują w diecie w postaci 4 kwasów tłuszczowych: stearynowego (tłuszcz zwierzęcy i czekolada), laurynowego (olej kokosowy), palmitynowego (olej palmowy, produkty pochodzenia zwierzęcego i nabiał) oraz mitystynowego (olej kokosowy i nabiał).
Tłuszcze nienasycone mają dwie formy tłuszczów: jednonienasyconych z jednym podwójnym wiązaniem między atomami węgla (C-C-C-C=C-C-C-C) i wielonienasyconych z dwoma podwójnymi wiązaniami (C-C-C-C=C-C-C-C=C-C-C).Tłuszcze jednonienasycone znajdują się w oliwkach, oleju rzepakowym, nerkowcach, orzeszkach ziemnych i makadamia, migdałach i awokado. Tłuszcze wielonienasycone to m.in. omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-3 występują w tłustych rybach takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki, a także siemię lniane. Do tej grupy należą kwasy alfa-linolenowy (ALA) znajdujący się w siemieniu lnianym oraz eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy(DHA) obecny w planktonie i tłustych rybach. Kwasy tłuszczowe omega-6 w dużych ilościach znajdują się w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, sezamowym i z krokosza barwierskiego. Do tej grupy należą kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA), które są w organizmie przekształcane w wiele istotnych funkcji prostaglandyny. Jednak nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 wywołuje w organizmie przewlekły stan zapalny, który redukują kwasy omega-3. Dlatego bardzo ważne jest, aby był właściwy stosunek tych dwóch kwasów do siebie w organizmie.
46 - Niedrogi obiad dla całej rodziny
Przygotuj risotto z grzybami
50 - Hit zdrowotny
Soki warzywne. Obniżają ciśnienie i działają przeciwcukrzycowo
54 - Grunt to właściwy jadłospis
Dieta bez glutenu. Jadłospis na 7 dni
62 - Choroby a profilaktyka
Choroby skóry. Wywiad z dr. Witoldem Owczarkiem, dermatologiem
65 - Dieta w praktyce
Post na zdrową cerę
68 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił
Starość to nie choroba
70 - Felieton
Groźna insulinooporność. Artykuł dr Urszuli Krupy
72 - Jemy również oczami
Jak ładnie podać dania warzywne
Inspiracje dla ciała i ducha
74 - Moja historia
Dzięki diecie warzywno-owocowej schudła 17 kilogramów, unormowała cukier i zyskała apetyt… na życie. Poznajmy historię Aldony Franczak
78 - Zdrowie duchowe
Poważne wyzwanie związane ze smartfonami. Artykuł Bogny Białeckiej
82 - Podróżujemy ku zdrowiu
Zimą jedziemy do uzdrowisk. Dokąd warto pojechać o tej porze roku?
86 - Moja pasja
Szyją stroje regionalne. Przybliżamy pasję Barbary Sosnowskiej i Magdaleny Witaszczyk
92 - Ekozdrowotnie
Pierzemy pościel. Bez szkodliwych detergentów
94 - Otaczajmy się pięknem
Kamelie – poznajmy kwiaty doniczkowe kwitnące w lutym
Chwila relaksu
96 - Krzyżówki i łamigłówki
Porady zdrowotne
36 - Różne odsłony leczo
42 - Portrety ziół i przypraw
44 - Zdrowe przekąski
66 - Szansa na szybką diagnozę glejaka
Inspiracje naturą
90 - Naturalne kosmetyki z awokado