co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje turystyczne oraz sprzęty kuchenne

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność

Trening cardio przedstawia Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Masaż na blizny pooperacyjne

Blizny pooperacyjne

Wskutek różnego rodzaju zabiegów operacyjnych, a nawet urazów czy wypadków na naszym ciele mogą pozostać nieestetyczne blizny. Nie jest to problem dotyczący jedynie wyglądu, ale również zdrowia.

Przerwanie ciągłości skóry oraz tkanek bardzo często powoduje trudno gojące się rany, w obrębie których mogą pojawić się zwłóknienia i zrosty z tkanką podskórną bądź powięziami. Jest to bardzo niepożądane zjawisko, gdyż powoduje to uporczywe dolegliwości bólowe, uczucie ciągnięcia, przykurcze, a także problemy z brzydko wyglądającą blizną. O blizny pooperacyjne warto zadbać na możliwie jak najwcześniejszym etapie, nawet gdy blizna jest jeszcze dosyć świeża.

Uszkodzenie

Blizna to uszkodzenie skórne spowodowane ubytkiem skóry właściwej. W tym miejscu w procesie gojenia pojawia się tkanka łącząca owo miejsce. W tworzeniu zespolenia uszkodzonych tkanek najważniejszą rolę odgrywa kolagen, który odpowiada za wytrzymałość złączonej tkanki, jednak w trakcie gojenia struktura ta może przybierać nieregularny, chaotyczny kształt, wrastając nawet w tkanki sąsiadujące, takie jak mięśnie, ścięgna i więzadła. W miejscu wcześniej gładkiej, nieuszkodzonej skóry tworzy się nieestetyczna blizna, jednak nie jest to problem jedynie estetyczny. Przede wszystkim blizny mogą nieść ze sobą szereg niekorzystnych powikłań dla zdrowia, powodując różnego rodzaju bliznowce i zrosty, stwardnienia, przyrosty, przyczyniające się do ograniczenia zakresu ruchomości, przykurczy mięśni, a nawet całych stawów, dolegliwości bólowych, zaburzeń całej postawy ciała, równowagi oraz czucia.

Kompleksowa rehabilitacja

Aby możliwie zminimalizować ryzyko pojawienia się tego typu powikłań, konieczne jest podjęcie kompleksowej rehabilitacji blizny we wczesnym i późniejszym stadium gojenia. Wymaga to podjęcia odpowiednich działań wykwalifikowanego terapeuty oraz edukacji pacjenta.

22 - Dbam o zdrowie

Rozmowa z Aleksandrem Betą, byłym mistrzem Polski w judo, o tym, czego nauczył go sport, oraz jak został wojownikiem na macie i w sferze duchowej

Żywienie jest ważne

25 - Jak zaoszczędzić?

Poznaj sposoby

26 - Koszyk pełen zdrowia

Odchudzające grejpfruty. Wartości odżywcze i propozycje wykorzystania owoców

30 - Rośliny zdrowotne
Właściwości lukrecji. Wypróbuj zioła z zastosowaniem tej rośliny m.in. na wirusy – zachęca Zbigniew T. Nowak

Zdrowotna lukrecja

Najwięcej właściwości zdrowotnych ma korzeń lukrecji. Jego stosowanie pomaga pokonać wirusy i bakterie, działa także przeciwzapalnie, dlatego poleca się go np. w zapaleniu płuc, oskrzeli. Jednak nie wszyscy mogą stosować specyfiki z tej rośliny.

Kiedy w 2020 roku świat ogłosił wybuch pandemii koronawirusa SARS-CoV-2, wszyscy usilnie próbowali znaleźć na niego skuteczny środek. To właśnie wtedy w internecie pojawiło się mnóstwo informacji, że to lukrecja może być wykorzystywana w zapobieganiu takim zakażeniom. To wszystko prawda, tyle że takie kuracje powinny być prowadzone rozważnie. Napisałem o tym w mojej książce o naturalnym zwalczaniu wirusów za pomocą leków pochodzących z natury „Apteka natury ma leki na wirusy!” (do nabycia w księgarniach „Naszego Dziennika”).

Jak wygląda

Lukrecja gładka, Glycyrrhiza glabra, to roślina wieloletnia. Może osiągać wysokość 1,5 m i należy do rodziny bobowatych – Fabaceae. Ma jasnozielone, nieparzystopierzaste liście złożone z 9-17 listków. W kątkach liści tworzy kwiaty w kolorze jasnolub ciemnofioletowym, rzadziej białym. Pojawiają się one od czerwca do lipca. Kwiatostanem jest grono o długości do 15 cm. Roślina posiada bardzo dobrze rozbudowane korzenie, osiągające nawet do 4 m. Wewnątrz są żółte.

Cenne związki

Właściwości lecznicze wykazują korzenie lukrecji gładkiej wraz z rozłogami. Wykopuje się je z ziemi późną jesienią albo bardzo wczesną wiosną. Właśnie wtedy gromadzą najwięcej związków dobroczynnych dla zdrowia, które pozyskiwane są zazwyczaj z roślin 3-4-letnich. Korzenie myje się dokładnie w kilku wodach i płytko okorowuje. Tak przygotowany surowiec suszony jest w suszarniach. W krajach, gdzie jesienią lub wiosną jest ciepło, korzenie suszy się pod zadaszeniem, w miejscach wystarczająco przewiewnych. Jak na razie w korzeniach lukrecji udało się wyodrębnić około 400 związków.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy siostry Teresy Pachnik na smaczne dania

38 - Sklepowy detektyw
Budynie, kisiele i desery instant. Czym się kierować przy ich zakupie? – radzi dr Agnieszka Jarosz

Kisiele, budynie i desery instant

Popularność takich produktów cały czas wzrasta. Czym się kierować przy ich kupnie? Wśród miłośników kisieli, budyniów i innych deserów instant znajdziemy dwie grupy: jedna to przywiązanie do smaków tradycyjnych wręcz tych z dzieciństwa, druga to zwolennicy innowacji i możliwości szybkiego przygotowania. Na pewno nie powinniśmy traktować ich jako pełnowartościowy posiłek, np. drugie śniadanie. Należy traktować je jako deser o dużej kaloryczności. Według obserwacji rynku desery w formie instant cieszą się z roku na rok coraz większym zainteresowaniem. Producenci prześcigają się w smakach i atrakcyjnych dodatkach, takich jak: witaminy, czekolada czy owoce. Jak również często w nazwach, przywołując wakacyjne chwile lub znane napoje.

Najchętniej jadane są one w okresie jesienno-zimowym oraz bardzo wczesnej wiosny, czyli w czasie niskich temperatur. Traktowane są jako produkt rozgrzewający, zwłaszcza w formie instant.

Co wybrać?

Który zatem deser wybrać? Kisiel czy budyń? Wszystko zależy od składu. Na pierwszy rzut oka budyń wydaje się być lepszym produktem, ponieważ zawiera mleko, a więc dostarcza pełnowartościowego białka i wapnia. Ale czy każdy? Jak wybrać budyń z najlepszym składem? Nic nowego, najlepiej sprawdzi się tutaj zasada: „mniej znaczy lepiej”. W sklepach są dostępne budynie, które mają np. tylko dwa, trzy składniki – skrobia ziemniaczana, wanilia albo kakao lub czekolada, aromat naturalny, np. truskawkowy, wiśniowy, waniliowy itd. I takie należy wybierać. Bez dodatku cukru. Producent może zasugerować ilość cukru do przygotowania budyniu, ale to my decydujemy, czy ma być on bardzo słodki, czy też nie. I nie ma to żadnego znaczenia, jaki cukier zostanie użyty, żaden jego rodzaj nie jest polecany, wszystkie mają te same wady (z buraków cukrowych, bio czy trzcinowy itd. ). To tylko zabieg marketingowy sugerujący zdrowszą opcję. A jeśli jest on na pierwszym miejscu w składzie, to znaczy, że jest go najwięcej, a przecież nie o to nam chodzi. A czasami w dalszej pozycji składu jest np. proszek czekoladowy, oprócz kakao w proszku mamy w nawiasie cukier, czyli kolejną porcję cukru.

Uwaga na barwniki

Dla podniesienia atrakcyjności produktu używane są różnego rodzaju barwniki. Stąd ważne są te o naturalnym pochodzeniu, np. sproszkowany burak czerwony, kurkuma mielona itd. Ale są też barwniki o działaniu uczulającym. Takim przykładem jest koszenila, która może być alergenem i u osób nadwrażliwych wywoływać poważne reakcje alergiczne. Dlatego należy wnikliwie czytać etykiety.

50 - Hit zdrowotny

Znakomity sezam. Poznaj jego smak i niezwykłą wartość

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta, która oczyszcza organizm, z jadłospisem na 7 dni

62 - Choroby a profilaktyka

Sprawne stawy? Pomóż sobie! Wywiad z prof. Witoldem Tłustochowiczem

66 - Dieta w praktyce

Post na zapalenie stawów

67 - Niedrogi obiad dla całej rodziny

Da się zrobić!

70 - Jemy również oczami

Pasty warzywne – jak je serwować?

72 - To, czego nam lekarz nie wyjaśnił

Konsultacja i zabiegi rehabilitacyjne

74 - Felieton

Plastyczność mózgu. Artykuł dr Urszuli Krupy

Inspiracje dla ciała i ducha

76 - Moja historia

Dieta warzywno-owocowa pomaga jej utrzymywać zdrowie. Poznaj historię Urszuli Chmury

80 - Zdrowie duchowe

Zakupoholizm u dzieci i młodzieży. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

84 - Podróżujemy ku zdrowiu

Zachwycająca Dolina Pałaców i Ogrodów. Podpowiadamy, które rezydencje warto zobaczyć

88 - Moja pasja

Człowiek pełen miłości do Boga, ludzi i muzyki sakralnej. Poznajmy pasję dyrygenta Piotra Karwowskiego

94 - Ekozdrowotnie

Czyścimy lampy abażurowe. Bez chemii

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

42 - Hormony a żywność
44 - Zjedz obiad
60 - Ważna jest rehabilitacja
64 - Nie czekajmy z leczeniem
68 - Intensywny ruch to zdrowie
96 - Co szkodzi naszym plecom?
98 - Ozonoterapia może pomóc
100 - Kolorowe taśmy rehabilitacyjne

Inspiracje naturą

92 - Domowe kosmetyki z banana

Obejrzyj wybrane strony

wideo