Targ zdrowotny
8 - Ciekawostki
Aplikacje pomocne w gotowaniu oraz praktyczne sprzęty do kuchni
Aktywni na co dzień
14 - Sposób na aktywność
Cztery rodzaje treningu biegowego opisuje Marzena Kociuba, fizjoterapeutka
Trening biegowy
Każda forma treningu biegowego niesie ze sobą inne korzyści dla zdrowia. Smukła sylwetka, prędkość, siła, wytrzymałość, kondycja to kilka z wielu zalet urozmaiconego treningu. Poznajmy najpopularniejsze treningi biegowe, a potem wypróbujmy je wszystkie.
Bieganie jest bardzo popularne i lubiane wśród naszego społeczeństwa. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić, gdyż taka forma ruchu przynosi niezwykle wiele korzyści dla zdrowia, formy oraz ogólnego wyglądu całego ciała. Biegać mogą naprawdę wszyscy, wystarczy tylko wybrać odpowiedni do swoich możliwości oraz celów, jakie chcemy osiągnąć, rodzaj biegu. Oczywiście zanim zaczniemy biegać, warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, który potwierdzi brak przeciwwskazań do wykonywania takiego rodzaju aktywności.
Trening biegowy można przeprowadzać na różne sposoby, dzięki czemu będzie bardziej atrakcyjny. Oprócz tego może się różnić w zależności od wybranego miejsca. Bieganie daje bardzo dużą swobodę wyboru trasy, co jest dodatkowym atutem tej dyscypliny. Biegać można praktycznie wszędzie. Mogą to być zróżnicowane, malownicze tereny, a także, w zależności od upodobań, górzyste, płaskie, asfaltowe, leśne lub polne ścieżki. Dzięki takiej aktywności można nie tylko spalić zbędne kilogramy, ale również dotlenić organizm, wzmocnić i poprawić swoją kondycję.
18 - Ćwiczymy
dla zdrowia i urody
Zapobieganie upadkom. Trzy ćwiczenia dla seniorów usprawniające koordynację
22 - Dbam o zdrowie
Rozmowa z Bogdanem Trojankiem, romskim piosenkarzem, założycielem zespołu Terne Roma, który opowiada o rodzinie, muzyce i cygańskich strojach
Żywienie jest ważne
25 - Niedrogi obiad dla całej
rodziny
Da się zrobić!
26 - Koszyk pełen zdrowia
Wiosenna botwinka. Wartości odżywcze i propozycje wykorzystania
30 - Rośliny zdrowotne
Czarnuszka na problemy z alergią. Wypróbuj przepis na surówkę dla alergika z dodatkiem czarnuszki – zachęca Zbigniew T. Nowak
Czarnuszka na problemy z alergią
Jeszcze do niedawna leczenie alergii opierało się tylko na stosowaniu syntetyków, które – jak wiadomo – mają działanie uboczne (np. powodują senność). Dziś do takich kuracji można dodatkowo wprowadzić wybrane rośliny lecznicze, np. czarnuszkę.
Mnie udało się dotrzeć do rzadko publikowanych, wiarygodnych raportów medycznych na ten temat, co zawarłem w książce „Ziołowe sposoby na alergię” (do nabycia w księgarniach „Naszego Dziennika”). Jedną ze sprawdzonych roślin przydatnych w alergii jest nieco zapomniana czarnuszka siewna. Dobrze pamiętam, jak w latach mojej wczesnej młodości czarnuszka rosła niemal we wszystkich ogródkach jako wdzięczna i niewybredna roślina ozdobna. Często nawet rozsiewała się sama wśród innych kwiatów. Potem przyszedł taki czas, że niemal zupełnie o niej zapomniano, bo wyparły ją inne – bardziej modne rośliny ozdobne. Za czasów naszych prababek nasionami czarnuszki posypywano pieczony w domu chleb, aby lepiej smakował.
34 - Gotuj z siostrą Teresą
Przepisy s. Teresy Pachnik na pyszne dania
38 - Sklepowy detektyw
Orzeźwiające cytrusy. Czym się kierować przy ich kupnie? – wyjaśnia prof. Ewa Solarska
Orzeźwiające cytrusy
Cytrusy jemy przez cały rok. Wykorzystujemy do różnych potraw i koktajli. Co takiego w sobie zawierają oraz na co zwrócić uwagę przy ich kupnie i konsumpcji?
Słodkie, jaskrawo wybarwione owoce cytrusowe wprowadzają promienie słońca w zimowe dni, a w letnie – orzeźwiają. Ale owoce cytrusowe są nie tylko aromatyczne i ładne, ale również dobre dla nas. Najczęściej do Polski sprowadzane są cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty. Owoce cytrusowe możemy jeść cały rok. Najlepsze są jednak zimą. Dlatego że w ciągu miesięcy zimowych w niektórych krajach południowej Europy cytrusy dojrzewają naturalnie i są też stamtąd sprowadzane. W zimie w sklepach można znaleźć hiszpańskie pomarańcze i mandarynki czy tureckie grejpfruty i cytryny. Czas ich transportowania jest dosyć krótki. Natomiast wiosną i latem owoce cytrusowe są dostarczane do Europy drogą wodną z krajów Ameryki Południowej i ich podróż trwa od 2 do 5 dni. Dlatego też muszą one wcześniej być odpowiednio zakonserwowane przed gniciem, do czego służą odpowiednie środki chemiczne. Nie oznacza to, że mamy ich nie jeść. Po prostu nie możemy przesadzać z ich spożywaniem.
50 - Hit zdrowotny
Cenny orkisz. Poznaj to prastare zboże
54 - Grunt to właściwy
jadłospis
Dieta na oczy
62 - Profilaktyka chorób
Choroby oczu. Zaćma i jaskra. Rozmowa z prof. Robertem Rejdakiem
65 - Dieta w praktyce
Post wspomaga nasz wzrok
66 - COVID-19. Informator
Odporni na COVID-19. Artykuł dr Małgorzaty Prusak
70 - Jemy również oczami
Serwujemy wiosenne sałatki
72 - To, czego nam lekarz
nie wyjaśnił
Co to jest afazja?
74 - Felieton
Uwolnić się od bólu. Artykuł dr Urszuli Krupy
Inspiracje dla ciała i ducha
76 - Moja historia
Dieta warzywno-owocowa pomogła jej zawalczyć o swoje zdrowie. Poznajmy historię Małgorzaty Stosio z Siedlec
84 - Podróżujemy ku zdrowiu
Cudowne Góry Izerskie – co warto zwiedzić?
85 - Zdrowie duchowe
Smartfonowa depresja. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej
88 - Moja pasja
Poznajmy Teresę Pryzmont i jej tkacką pasję
94 - Ekozdrowotnie
Skórka z cytryny do czyszczenia domu
102 - Otaczajmy się
pięknem
Pachnące jaśminowce i bzy
Chwila relaksu
104 - Krzyżówki
i łamigłówki
Porady zdrowotne
42 - Wybieramy ser
44 - Co zamiast cukru?
96 - Próchnica i paradontoza
98 - Lokalne ekoprodukty
100 - Nowoczesne leczenie raka
Inspiracje naturą
92 - Uroda z kawy