co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje pomocne w sprzątaniu

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność
Ćwiczenia na stepperze prezentuje Marzena Kociuba

Ćwiczenia na stepperze

Regularne treningi z użyciem steppera to doskonały sposób na poprawę kondycji, nastroju i wysmuklenia swojego ciała.

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Trening izometryczny – wykonaj go bez trudu

22 - Dbam o zdrowie

Natalia Partyka, mistrzyni tenisa stołowego. Multimedalistka paraolimpiad. Skąd czerpie siłę?

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia
Dynia na dobry humor. Jakie jeszcze właściwości zawiera to jesienne warzywo?

Dynia na dobry humor

Dynia to warzywo, które na jesieni króluje na naszych stołach. I dobrze, bo oprócz dostarczenia cennych składników pokarmowych odkwasza nasz organizm, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu właściwej wagi.

Z dyni możemy przygotować wiele zdrowych i wartościowych dań. Fantastycznie komponuje się w zupie z innymi warzywami, jak i sama, można przyrządzić z jej dodatkiem ciasta, koktajle, a także desery. Nadaje się także na sosy do makaronu, zapiekanki, placki.

32 - Rośliny zdrowotne

Tarnina – zbieraj ją jesienią i lecz się za darmo – proponuje Zbigniew T. Nowak

36 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy na listopadowe dania s. Teresy Pachnik

40 - Sklepowy detektyw
Sery, serki, twarogi. Jak znaleźć prawdziwy ser w sklepie – wyjaśnia Barbara Zielonka, technolog żywności

Sery, serki, twarogi, twarożki

Czym kierować się, kupując sery?

Sery są znane być może od początku dziejów ludzkości. Już w Starym Testamencie Hiob opisywał, jak był kształtowany w łonie matki przez Stwórcę (Hi 10,10): „Czyż mnie nie zlałeś jak mleko, czyż zsiąść się nie dałeś jak serowi?”1. Biblia mówi też o Ziemi Obiecanej jako o kraju mlekiem i miodem płynącym, w którym jednym z produktów były sery. W Księdze Samuela czytamy, że Dawid ma zanieść dowódcom oddziału przygotowującego się do walki z Filistynami „dziesięć krążków sera” (1 Sm 17,18), a przed bitwą z Goliatem dostarczono mu „miodu, masła, sera owczego i krowiego” (2 Sm 17,29).

Jak powstał pierwszy ser? Legenda głosi, że pewien beduiński chłopiec odkrył go na dnie sakwy zrobionej z żołądka cielęcego, służącej do przechowywania mleka lub wody w czasie podróży. Ser został wytworzony przez enzym trawienny – podpuszczkę, obecną w skórze żołądka.

45 - Zrób to sam

Robimy domowe sery

52 - Hit zdrowotny

Kiszonki na zdrowie. Dlaczego warto je często jeść?

56 - Grunt to właściwy jadłospis

Jadłospis dla znerwicowanych

64 - Jemy również oczami

Jak ładnie podać dania z jajek?

66 - Profilaktyka chorób

Pokonaj depresję. Rozmowa z Anną Kotułą, psychologiem

72 - Post na choroby autoimmunologiczne

Rozmowa z dr Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej

76 - Felieton medyczny

Jak wychowujemy lekarzy? Pisze prof. Bogdan Chazan

Inspiracje dla ciała i ducha

78 - Moja historia

Magda Falińska – jak dieta warzywno-owocowa ją uratowała

82 - Zdrowie duchowe

Niebezpieczne wróżby. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

86 - Podróżujemy ku zdrowiu

Morskie uzdrowiska. Pojedź tam również jesienią i zimą

90 - Moja pasja

Ręcznie wyrabiane kropielnice – szczególna pasja Ewy Sobczyk

96 - Ekozdrowotnie

Soda. Naturalny produkt do czyszczenia domu

102 - Otaczajmy się pięknem

Jesienne kompozycje

Chwila relaksu

104 - Krzyżówki i łamigłówki

PORADY

Zdrowotne

24 - Jedzmy śniadania
30 - Warzywa - chrup na zdrowie
46 - Domowy masażysta
48 - Żywność a leki
63 - Zdiagnozuj migrenę
100 - Młodzi o zdrowiu

Inspiracje naturą

94 - Robimy balsam do ciała

Obejrzyj wybrane strony

wideo