co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje do komponowania posiłków

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność

Wybierz dla siebie aktywność – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody
Ćwiczenia prostujące postawę

Być prostym! 

Nieprawidłowe nawyki, długotrwałe przebywanie w niewłaściwej pozycji ciała oraz brak aktywności fizycznej, mogą prowadzić do pojawienia się różnego rodzaju zaburzeń i deformacji w obrębie kręgosłupa. To rzutuje nie tylko na wygląd sylwetki, ale przede wszystkim na zdrowie. 

Wady postawy nie tworzą się z dnia na dzień (z wyjątkiem wad wrodzonych). Zwykle jest to długotrwały proces, w którym zmiany narastają stopniowo, wysyłając charakterystyczne sygnały. Mało aktywny styl życia, praca siedząca, a także bierny odpoczynek sprawiają, że cierpi na tym nasz kręgosłup. Długotrwałe przybieranie nieprawidłowej i zgarbionej postawy osłabia i upośledza działanie mięśni. Wada postawy początkowo rozwija się bardzo niewinnie i niezauważalnie, objawiając się przemijającymi dolegliwościami bólowymi kręgosłupa, szyi, głowy oraz barków. Na szczęście na tym etapie możemy w dużym stopniu sami sobie pomóc. Skorygowanie postawy w trakcie siedzenia, odpowiednie działania profilaktyczne, a także proste ćwiczenia mogą całkowicie zniwelować problem. Początkowo ból pojawia się i znika, dlatego te dolegliwości są bardzo często bagatelizowane. Wada może się rozwinąć do tego stopnia, że utrudni normalne funkcjonowanie. W tym przypadku cofnięcie zmian nie jest już takie proste, gdyż wymaga konsultacji z lekarzem oraz indywidualnej rehabilitacji. Bardzo ważne jest, żeby słuchać tego, co podpowiada nam organizm. Gdy tylko pojawią się jakieś niepokojące sygnały, warto zadbać o swoje ciało, zapewniając mu dostateczną dawkę ruchu.

22 - Dbam o zdrowie

Ksawery Szlenkier, aktor teatralny i filmowy, zdradza kulisy swojej niecodziennej pracy oraz to, z których ról aktorskich jest szczególnie dumny

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Apetyczne pomidory koktajlowe. Jakie składniki odżywcze zawierają?

30 - Rośliny zdrowotne
Oliwka europejska. Wypróbuj mieszanki z liśćmi tej rośliny na infekcje – zachęca Zbigniew T. Nowak

Właściwości oliwki europejskiej 

To szlachetne drzewo, służyło zdrowiu człowieka jeszcze na długo przed narodzeniem Chrystusa. Nie tylko jego owoce, ale także i liście posiadają wiele cennych substancji leczniczych polecanych w walce z wirusami, bakteriami i grzybami chorobotwórczymi. 

Oliwka europejska (Olea europea) to wiecznie zielone drzewo rosnące do 12 m. Jej pnie (gdy jest już wiekowa) mają zazwyczaj guzowate narośla. Liście posiada lancetowate – od wierzchniej strony ich kolor jest ciemnozielony lub szarozielony, a od spodniej – srebrzystoszary. Kwiaty oliwki europejskiej są białe i wydają przyjemny zapach. W zależności od odmiany pojawiają się od kwietnia do maja. Drzewo to tworzy jadalne owoce kształtem przypominające małe śliwki o długości około 3,5 cm. Kiedy są niedojrzałe, mają kolor zielony, a po dojrzeniu stają się purpurowoczarne lub fioletowoczarne, czasem z lekkim odcieniem brązowym. Wraz z pestkami zawierają w swym składzie od 40 do 60 proc. tłuszczów. 

O drzewach oliwnych często wspominają także Stary i Nowy Testament. To właśnie gałązka oliwna, z którą przyfrunęła w dziobie gołębica do Arki Noego, miała być zwiastunem końca potopu. Od tysięcy lat z owoców oliwki europejskiej tłoczy się słynną i cenioną na całym świecie oliwę. To imponujące drzewo uprawia się najczęściej w krajach śródziemnomorskich, jak Grecja, Włochy, Hiszpania, ale nie tylko. Gaje oliwne (bo tak nazywa się sady czy plantacje tych drzew) znajdują się np. w Australii, Indiach, Izraelu, Jordanii, Turcji i na Cyprze.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy na letnie dania, np. ciasto malinowe

38 - Sklepowy detektyw
Woda butelkowana. Jakie są jej rodzaje? – artykuł prof. Ewy Solarskiej

Woda butelkowana

Niegazowana, gazowana, zmineralizowana itd. Na co zwrócić uwagę, czytając etykiety na butelce z wodą? Jakie wody kupować, a jakich unikać? 

Najbardziej ekologicznym składnikiem pożywienia człowieka są naturalne butelkowane wody mineralne i źródlane. Wydobywane z głębi ziemi posiadają walor pierwotnej czystości, który pozostaje niezmienny w zamkniętej butelce, nawet przez dłuższy czas. Pochodzą one z głębokich warstw wodonośnych, zabezpieczonych naturalnymi utworami geologicznymi, które chronią je przed przedostaniem się do nich zanieczyszczeń krążących w przyrodzie czy też spowodowanych działalnością człowieka. Wody te są najbardziej korzystne dla zdrowia człowieka, ponieważ nie zawierają szkodliwych składników, tj. niebezpiecznych produktów chemicznych i zanieczyszczeń bakteriologicznych. Wody butelkowane źródlane i mineralne są środkiem spożywczym, którego jakość podlega przepisom Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Nie może być żadnych odstępstw od limitów jakościowych określonych dla tych wód w wyżej cytowanej ustawie i rozporządzeniach ministra zdrowia. Konsument otrzymuje zatem produkt pewny, o wysokiej jakości, i nie zdarzyło się w ciągu bardzo wielu lat, by na rynku znalazły się wody złej jakości zdrowotnej. Ponadto niektóre wody mineralne, przede wszystkim średnio- i wysokozmineralizowane, mają dodatkowo ten walor, że zawierają znaczące ilości składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, i mogą pomóc nie tylko w uzupełnieniu niedoborów, ale również przyczyniać się do utrzymywania ich poziomu w ustroju. Nie są to ilości małe, bo potrafią zaspokoić potrzeby organizmu nawet do 30 procent, a ich przyswajalność sięga nawet 90 procent.

44 - Portrety ziół i przypraw

Poznajmy bazylię, cząber i kolendrę

46 - Kuchnie świata

Przygotuj danie z kuchni azjatyckiej

50 - Hit zdrowotny

Bezcenna borówka czernica. Poznaj jej niezwykłe właściwości

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta na lato wraz z jadłospisem

62 - Choroby a profilaktyka

Chrońmy się przed odwodnieniem. Rozmowa z dr Joanną Barczyńską, kardiologiem

68 - Dieta w praktyce

Wersja sokowa postuwarzywno-owocowego

70 - Felieton

Naturalne sposoby na pasożyty. Artykuł dr Urszuli Krupy

72 - Jemy również oczami

W jakich szklankach zaserwować napoje?

Inspiracje dla ciała i ducha

74 - Moja historia

Jak Władysław Szwed dzięki diecie warzywno--owocowej utrzymuje zdrowie

78 - Zdrowie duchowe

Niebezpieczne kolonie z Harrym Potterem. Artykuł Małgorzaty Więczkowskiej

82 - Podróżujemy ku zdrowiu

Jedziemy nad Kaszubskie Morze – jezioro Wdzydze. Co warto tam zobaczyć?

86 - Moja pasja

Z pasji do lamp naftowych. Poznajmy interesujące hobby Dariusza Jurczaka

92 - Ekozdrowotnie

Pierzemy bez chemii garderobę jeansową

94 - Otaczajmy się pięknem

Lilia i jej symbolika

Chwila relaksu

96 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

10 - Zrób z nami smaczne konfitury
36 - Aktywnie na wakacjach
42 - Produkty egzotyczne czy rodzime?
47 - W czym zabrać obiad?
60 - Pijmy więcej wody
65 - Propozycje napojów
66 - Naczynia gliniane a woda
81 - Zioła na lipiec

Inspiracje naturą

90 - Naturalne kosmetyki z owoców

Obejrzyj wybrane strony

wideo