co w numerze

Spis treści numeru:

Targ zdrowotny

8 - Ciekawostki

Aplikacje wspomagające aktywność fizyczną

Aktywni na co dzień

14 - Sposób na aktywność

Trening z taśmami – poleca Marzena Kociuba, fizjoterapeutka

18 - Ćwiczymy dla zdrowia i urody

Ćwiczenia przeciwdziałające obrzękom nóg

22 - Dbam o zdrowie

Natalia Sadowska, dwukrotna mistrzyni świata w warcabach stupolowych, przedstawia sposoby, dzięki którym odniosła sukces sportowy

Żywienie jest ważne

26 - Koszyk pełen zdrowia

Młoda kapusta. Jakie składniki odżywcze zawiera?

30 - Rośliny zdrowotne
Lecznicza malwa czarna. Wypróbuj herbatkę zapobiegającą infekcjom – zachęca Zbigniew T. Nowak

Lecznicza malwa czarna 

Któż nie zna tych uroczych kwiatów? Malwa to stara i bardzo lubiana roślina ozdobna, mocno związana z krajobrazem polskiej wsi. Potrafi nie tylko zdobić ogrody, może także pomóc w wielu dolegliwościach.

 Malwa ogrodowa to po łacinie Althaea rosea. Bywa też nazywana prawoślazem wysokim. Już sama łacińska nazwa tej rośliny wskazuje, że posiada ona właściwości lecznicze. Utworzono ją bowiem od greckich słów althos, co znaczy „lek”, bądź althein – „leczyć”. Jest rośliną dwu- lub trzyletnią o wysokości 1,5-2,5 m. Liście ma jasnozielone, szerokie i szorstkie. Zakwita dopiero w drugim roku uprawy w czerwcu, a jej kwiaty mają chyba wszystkie kolory – od białego przez żółty, różowy, czerwony, ciemnoczerwony do fioletowopurpurowego – prawie czarnego. Malwa wydaje kwiaty pojedyncze, półpełne albo pełne, a kwitnie od czerwca do późnej jesieni. 

Właściwościami leczniczymi obdarzone są kwiaty (korony kwiatowe) malwy. Można je zbierać same (częściej) lub razem z zielonym kielichem kwiatowym.

34 - Gotuj z siostrą Teresą

Przepisy na truskawkowedania

38 - Sklepowy detektyw
Co warto wiedzieć o cukrze? – artykuł prof. Ewy Solarskiej

Chorobotwórczy cukier 

Jak otyłość i zła dieta zaburzają metabolizm i niszczą nasze zdrowie 

W niniejszym artykule przedstawiam jednostkę chorobową, którą jest zespół metaboliczny. Jego występowanie wynika m.in. z nadmiernego spożycia cukru. Zespół metaboliczny rozpoznaje się wtedy, gdy występują co najmniej dwa czynniki ryzyka lub objawy: obwód w talii powyżej 80 cm u kobiet i powyżej 94 cm u mężczyzn. Ten rodzaj tuszy nazywa się otyłością androidalną. Otyłość stwierdzana na podstawie zwykłego pomiaru obwodu w talii jest związana z charakterystycznym dla zespołu metabolicznego gromadzeniem się tłuszczu wokół narządów układu pokarmowego, który określa się jako tzw. tłuszcz trzewny. Inne objawy wskazujące na otyłość to: wysoki poziom trójglicerydów we krwi: 150 mg/dl lub wyższy, wysokie ciśnienie tętnicze – 130/85 lub wyższe, niski poziom frakcji HDL cholesterolu – poniżej 40 mg/dl u mężczyzn i poniżej 50 mg/dl u kobiet, glikemia (poziom cukru we krwi) na czczo powyżej 100 mg/dl. 

Przyczyną zespołu metabolicznego po części są obciążenia genetyczne, jednak badania epidemiologiczne wskazują, że ogromną rolę odgrywa tryb życia. Dwa główne czynniki to brak ruchu oraz spożywanie dużej ilości produktów o wysokim indeksie glikemicznym i zbyt małej zawartości mikroelementów i witamin. W zespole metabolicznym stwierdza się nieprawidłowe funkcjonowanie insuliny. Dochodzi do obniżenia wrażliwości na ten hormon, co prowadzi do zaburzeń funkcjonalnych organizmu i kumulowania się różnych objawów. Powodują one stopniowy rozwój zjawiska nazywanego przez specjalistów insulinoopornością. To ona jest przyczyną dalszych komplikacji. Aby zrozumieć to zjawisko, warto poznać, jak działa hormon wydzielany przez trzustkę. Kilka minut po posiłku zawierającym cukry podnosi się poziom glukozy we krwi na kilka godzin. Wzrost poziomu glukozy powoduje wydzielanie się insuliny, która ma przede wszystkim ułatwić wnikanie glukozy do komórek wątroby, mięśni i komórek tłuszczowych, adipocytów. Część glukozy zostaje spalona jako paliwo bezpośrednio w komórce, a część jest magazynowana w tkankach jako energia zapasowa w formach glikogenu i trójglicerydów. W wątrobie i mięśniach glukoza zostaje zmagazynowana jako glikogen, czyli cukier złożony, z którego organizm może szybko skorzystać w trakcie zwiększonego zapotrzebowania, np. w czasie wysiłku. W tkance tłuszczowej znajdującej się w mięśniach oraz wokół narządów w jamie brzusznej magazynowany jest on w formie trójglicerydów jako zapasy tłuszczu do wykorzystania w okresach głodu. W ciągu ostatnich 50 lat przemysł spożywczy wymyślił nowe produkty zawierające cukry.

44 - Portrety ziół i przypraw

Poznajmy curry, zioła prowansalskie i wanilię

46 - Kuchnie świata

Przygotuj danie kuchni gruzińskiej

50 - Hit zdrowotny

Bezcenny kokos. Poznaj jego niezwykłe właściwości

54 - Grunt to właściwy jadłospis

Dieta przy dnie moczanowej. Jadłospis na 7 dni

60 - Choroby a profilaktyka

Podstępna choroba. Rozmowa z reumatologiem prof. dr hab. Marią Majdan na temat dny moczanowej

65 - Dieta w praktyce

Post na zdrowe stawy

70 - Felieton

Czym są senolityki przeciwstarzeniowe? Wyjaśnia dr Urszula Krupa

72 - Jemy również oczami

Jak ładnie podać truskawkowe specjały

Inspiracje dla ciała i ducha

74 - Moja historia

Dzięki diecie warzywno--owocowej zniknął stan zapalny oczu. Historia Danieli Jaskier

78 - Zdrowie duchowe
Kształcenie charakteru młodych. Dlaczego jest to takie ważne? Artykuł Bogny Białeckiej

Kształtowanie charakteru 

W dobie, gdy tryumf święcą metody wychowawcze będące pokłosiem wychowania bezstresowego, pojęcie kształtowania charakteru u dzieci trąci myszką. A jednak jest to aktualnie dynamicznie rozwijający się nurt wychowawczy, z którego korzystają rodzice mający możliwość zaobserwowania skutków ignorowania prawideł rozwojowych.

Charakter to realizacja w życiu konkretnych wartości. To taki sposób funkcjonowania, w którym podejmując decyzję, zastanawiamy się, w jakim stopniu jest ona zgodna z ważnymi dla nas wartościami, czy służy realizacji istoty bycia człowiekiem. System wartości daje ramę pomagającą w zarządzaniu emocjami i podejmowaniu decyzji. 

Jakie wartości są ważne dla ukształtowania osoby, która nie tylko będzie potrafiła poradzić sobie w życiu, lecz będzie kierowała się przy tym zasadami moralnymi? Jeden z najbardziej rozbudowanych programów edukacyjnych w tym zakresie proponuje Josephson Institute of Ethics Model Standards ze Stanów Zjednoczonych w postaci programu „Character counts”, wypracowanego już w latach 90. ubiegłego wieku. Ich program opiera się na sześciu filarach charakteru, wartościach uniwersalnych w praktycznie każdej kulturze i religii. Są to zaufanie (solidność, wiarygodność), szacunek, odpowiedzialność, sprawiedliwość, troska i solidarność (postawa obywatelska). Każdą z tych wartości można opisać za pomocą norm, zasad ich realizowania.

82 - Podróżujemy ku zdrowiu

Radzyń Podlaski i okolice. Co warto tam zobaczyć?

86 - Moja pasja

Znakomity muzyk i propagator ludowej muzycznej tradycji Podlasia. Poznajmy interesującą pasję Zdzisława Marczuka

92 - Ekozdrowotnie

Bez chemii. Pierzemy kurtki i polary

94 - Otaczajmy się pięknem

Róża. Poznaj jej symbolikę

Chwila relaksu

96 - Krzyżówki i łamigłówki

Porady zdrowotne

36 - Pieprz jest zdrowy
42 - Fondue i raclette
63 - Badania w kierunku dny moczanowej
64 - Powikłania, choroby
66 - Postaw na profilaktykę
68 - Nieregularny sen a demencja

Inspiracje naturą

90 - Naturalne kosmetyki z lipy

Obejrzyj wybrane strony

wideo